Hopp til innhold

Christoffers død hjelper andre barn

Dødsfallet til åtte år gamle Christoffer gjør at barnevernet får flere bekymringsmeldinger. Barnevernsleder tror Christoffer-saken har gitt mange dårlig samvittighet.

Christoffer Gjerstad Kihle

Åtte år gamle Christoffer ble sviktet av mange.

Foto: Privat

– Folk blir mer bevisst på, og opplever at de har et ansvar når de ser at barn lider, blir utsatt for omsorgssvikt og ikke har det bra.

Det sier konstituert barnevernsleder i Fredrikstad, Therese Eddie. Tragedier som drapet på åtte år gamle Christoffer gjør at barnevernet får flere bekymringsmeldinger.

Sviktet av alle

2. februar 2005 døde åtte år gamle Christoffer Gjerstad Kihle i sitt hjem i Kodal. Han hadde store hodeskader, et 17 cm langt kraniebrudd og skader på armer, kropp og ben.

Stefaren ble i 2009 dømt til åtte års ubetinget fengsel for legemsbeskadigelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter.

Lagmannsretten påpekte at Christoffer ble sviktet i flere ledd, men kanskje aller mest av sin egen mor.

– Han kunne levd i dag

For en måned siden ble også moren dømt for passiv medvirkning til mishandlingen. Saken har fått bred omtale i media og barnevernslederen forstår hvorfor flere melder fra etter slike saker.

– Sånne saker som Christoffer-saken, går rett hjem i hjertet på folk. Han var en gutt på åtte år som kunne levd i dag hvis noen hadde stått opp og sagt i fra, konstaterer Eddie.

– Det har jo i ettertid vist seg at det var mange involverte som både så og skjønte at noe var galt. Men det var ingen som meldte i fra. Det blir vanskelig for folk å bære når et barn dør fordi voksne mennesker rundt ikke tar ansvar.

– Det er lett å få tak i oss

Flere bekymringsmeldinger betyr ikke nødvendigvis en økning i antall barn som lider, tror Eddie, men mener det heller er en kombinasjon av medieomtalte barnemishandlingssaker og barnevernets synlighet.

– Vi er synlige omkring i de ulike virksomhetene, og det er lett å få tak i oss og komme i dialog.