Charlie gir blod for å redde andre hunder

Få blodbanker gjør at veterinærer trenger blodgivende dyr som kan komme på kort varsel. Hunden Charlie er en av dem som stiller opp når det trengs.

Charli gir blod

Sist fredag måtte hunden Charlie og eieren Elisabeth haste av gårde for å gi blod til en annen hund.

Foto: FREDRIKSTAD DYREHOSPITAL

Ofte kan det være kritisk når en hund kommer til en veterinær med behov for å få blod. Veterinær Ole Harald Johnsen ved Fredrikstad Dyrehospital forteller at det er få steder det finnes blodbanker med dyreblod. Derfor må de kontakte hunde- og katteeiere når det kommer et dyr som trenger blodoverføring.

Veterinær Ole Harald Johnsen

Veterinær Ole Harald Johnsen forteller at det trengs flere dyr som gir blod.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Det kan det være en blødning eller en sykdom som gjør at de ikke lager nok røde blodlegemer. Dyrene har problemer med å få transportert oksygen, så de kan bli veldig slitne, puste tungt og ikke orke noe. Når de da får blod så blir det umiddelbart mye bedre, forteller han.

Har gitt blod to ganger

Hunden Charlie (5) har to ganger gitt blod for å hjelpe en annen hund. Eieren, Elisabeth Aase, forteller at hun oppdaget en Facebook-post fra dyrehospitalet i Fredrikstad, der de spurte om noen kunne gi blod til en trengende hund.

– Jeg meldte meg i kommentarfeltet. Etter en stund ble jeg spurt om å komme inn, slik at de kunne ta en helsetest på hunden, i tillegg til å sjekke blodtypen, forteller hun.

Heldigvis bestod Charlie helsetesten, og han ble tatt med for å gi blod.

Veterinær Johnsen forteller at det er en del kriterier for dyr som skal gi blod.

– Blant annet bør hunder veie over 25 kilo, være under åtte år og ikke ha fått valper. Det samme reglene gjelder for katter, bortsett fra at de bør veie over fem kilo, sier han.

Stort behov for dyr som gir blod

Charlie har gitt blod

Charlie var like blid og fornøyd etter å ha gitt blod.

Foto: FREDRIKSTAD DYREHOSPITAL

Akkurat som for oss mennesker tar det tid før dyrene har produsert nytt blod, og derfor tar Dyrehospitalet kun blod fra dyrene hver tredje måned. Det betyr at det er et stort behov for flere dyr som kan gi blod.

– Vi trenger alltid blodgivere, både hunder og katter, forteller Johnsen.

Hundeeier Aase har selv vært blodgiver tidligere, og sier det er fint å vite at hunden også kan gi blod. Hun håper alle som har friske dyr vil stille opp.

– Bare tenk selv hvis du har en hund som kunne fått hjelp, men ikke får det, sier hun.