NRK Meny
Normal

Cannabisgartnere blir utlevert til Vietnam

Flere av de såkalte cannabisgartnerne som har blitt pågrepet på Østlandet er identifisert, mye takket være en samarbeidsavtale med Vietnam.

Cannabisplantasje

En av de aller første plantasjene ble avslørt i Sarpsborg.

Foto: Politiet

Senest i oktober i fjor ble en vietnameser dømt til tre års fengsel for å ha dyrket frem 440 cannabisplanter i en bolig på Kråkerøy i Fredrikstad.

Les: Hadde strømregning på 134 205,- .

Kan sendes tilbake til Vietnam

Høsten 2007 startet en lang rekke med avsløringer av slike plantasje på Østlandet. Bak flere av plantasjene står vietnamesere. En av de aller første slike plantasjene som ble avdekket var like ved politistasjonen i Sarspborg i desember i 2007:

Les: Hasj i tre etasjer

SE BILDENE: Hasjplantasje i tre etasjer

Også i denne saken var "gartnerne" vietnamesisk: Plantasje-siktet i retten .

Politiet inngikk en returavtale med Vietnam omtrent samtidig som de første cannabisplantasjene ble avdekket. Nå blir enkelte vietnameserne sendt direkte til Vietnam etter at fengselssoning er avsluttet.

- Viktig med returavtaler

Avtalen som ble gjort har vist seg å bli svært viktig. Vietnamesiske myndigheter har sendt en delegasjon til Norge som har bistått i identifiseringsarbeidet. En rekke av de vietnamesiske gartnerne har oppgitt falsk identitet, men grunnet samarbeidet har politiet greid å avdekke identiteten.

- Fra den vietnamesiske delegasjonen fikk vi reisedokumenter for retur av 21 personer. Dermed kan de sendes hjem umiddelbart etter avsluttet soning, sier sjef for Politiets utlendingsenhet, Ingrid Wirum, til Aftenposten.

Hun påpeker at denne raske avklaringen illustrerer behovet for gode returavtaler.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Innbrudd på Lisleby

    Det har vært innbrudd i en blomsterbutikk på Lisleby, melder Fredrikstad Blad. Politiet forteller at det er knust et vindu, men vet ikke om noe er tatt. Det skal ha vært observert en mann og en kvinne i området like før hendelsen.

  • Sauer i veibanen

    Politiet melder om 30 sauer i veibanen på fylkesvei 114 ved Trøskenbru. Vegvesenet varsler at sauene er i en 80km/t-sone.