Hopp til innhold

Bygget for havet, ikke for graven

Lasermålinger avslører at vikingskipet Tune var et bruksfartøy.

Tuneskipet (illustrasjonsfoto)

Tune-skipet er klinkbygd og består hovedsakelig av eik. Det lå i en haug kalt «Båthaugen» og ble gravd ut av Oluf Rygh i 1867.

Foto: PAASCHE, KNUT / SCANPIX

Nye lasermålinger avslører at vikingskipet Tune er flere meter kortere enn det man har trodd.

Tune-skipet var bygget for havet, og var et enkelt og smekkert bruksfartøy. Tydelige merker i tverrskipet viser til og med at skipet har grunnstøtt, skriver forskning.no

- Da Tuneskipet først ble undersøkt, ble det antatt at det må ha vært 22 meter langt. Nå er lengden redusert til 18,67 meter.

Den nye formen på skipet gjør at det godt kan ha vært et havgående skip på linje med Gokstad- og Osebergskipet, sier arkeolog Knut Paasche, stipendiat ved Universitetet i Oslo og leder for arkeologiavdelingen ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

Les også:

- Juvelen blant vikingeskipene

- Tuneskipet har lenge vært "det glemte skipet", sier Knut Paasche.

Selv mener arkeologen likevel det er Tune som er den virkelige juvelen blant vikingskipene.

Tuneskipet er fra rundt år 900, og ble funnet på gården Nedre Haugen Nær Fredrikstad i Østfold i 1867.

Da man senere fant de langt bedre bevarte skipene Gokstad og Oseberg, kom Tune litt i bakgrunnen.

Les også:

- Bygget for havet

Blant mange har det vært en oppfatning at disse vikingskipene ikke skulle brukes på sjøen men ble "bygget for graven" (skip som fulgte .vikingehøvdinger i graven med annet gods).

Paasche, som har arbeidet med Tuneskipet i en årrekke, mente tidlig å kunne se at dimensjoneringen av skipet ikke kunne stemme, og han tok fatt i problemstillingen i forbindelse med doktoravhandlingen sin, skriver forskning.no.

Ved å ta i bruk teknologi, som ved hjelp av laser måler inn skipene tredimensjonalt, har Paasche greid å rekonstruere skipet på nytt.

- Tidligere var det ingeniører og andre spesialister som gjorde de tekniske jobbene. Problemet var at arkeologene ofte ikke greide å nyttegjøre seg resultatene, sier han.

Paasche mener at når arkeologer selv håndterer det tekniske verktøyet, påvirker det også det historiske analysearbeidet.

Fakta om Tune-skipet

*Tuneskipet er et vikingskip fra rundt 900 e.Kr.

*Skipet ble funnet i en gravhaug på Haugen gård på Rolvsøy, nå en del av Fredrikstad kommune i Østfold.

*Navnet «Tuneskipet» kommer av at Rolvsøy var en del av daværende Tune (nå Sarpsborg) kommune da skipet ble funnet.

*Skipet er klinkbygd og består hovedsakelig av eik.

*Det lå i en haug kalt «Båthaugen» og ble gravd ut av Oluf Rygh i 1867.

* Skipet er fragmentert, men kan ha vært inntil 22 m langt (ifølge Paasche 18,67 meter). Det er 4,35 m bredt og kan ha hatt 11 eller 12 par årer. Kjølens lengde er rundt 14 m.

*Det er solid bygd med et kraftig kjølssvin. Tuneskipet er utstilt i Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo. (Kilde: Wikipedia)

VIDEO: Tuneskipet får en kopi i Østfold