NRK Meny
Normal

Bygger superanlegg i Hærland

Norturas slakteri i Hærland blir fullautomatisert og dobbelt så stort som Norges nest største slakteri. Det betyr også at rundt 100 personer mister jobben.

Kyllingplukker
Foto: Inkacola Productions

Slakteriet skal bygges ut med 9.000 kvadratmeter, slik at total størrelse blir 36.000 kvadratmeter. Utvidelsen i Østfold betyr også at rundt flere ansatte i Nortura-konsernet mister jobben, skriver E24.no.

– Samlet vil dette anlegget medføre omtrent hundre færre ansatte ved våre anlegg i Norge. Men på Hærland vil det bli noen flere ansatte, sier Kjell Rakkenes, som er konserndirektør for kommunikasjon, samfunnskontakt og mattrygghet i Nortura.

LES OGSÅ:

Rakkestad legges ned

Ifølge E24.no reduseres kapasiteten ved anlegget på Elverum og anlegget i Rakkestad legges ned.

– De som er fast ansatt blir overført til Hærland, som jo er like i nærheten av Rakkestad. Jeg forstår at det må gjøres, for slik det er nå er vi ikke konkurransedyktige. Vi har egentlig ikke noe valg om vi skal være med i fremtida, sier Nortura-tillitsvalgt i Rakkestad, Thor Harald Bjoner til nettstedet.

Når superanlegget i Hærland står klart skal det kunne slakte hele 12.500 kyllinger i timen, eller omtrent 3,5 kyllinger per sekund.

Det er Veidekke Entreprenør som har fått oppdraget med å bygge det slakteriet og det er en hovedentreprise med kontraktssum på 107 millioner kroner.

LES OGSÅ:

Drifter ut 2014

Ifølge ordfører i Rakkestad, Ellen Solbrække, har de i lang tid vært klar over at anlegget i Rakkestad legges ned, men det er fortsatt uvisst når den endelige kroken på døra settes.

– Vi har fått beskjed om at de i alle fall drifter ut 2014, så får vi se når den endelige datoen kommer, sier hun til NRK.no.

I dag jobber det rundt 180 personer i Rakkestad.

– De fleste får jo tilbud om å jobbe videre på den nye fabrikken, og et er ikke så langt å pendle. Sånn sett er ikke det noen krise. Men det er en hjørnestensbedrift i Rakkestad og det vil gi ringvirkninger. Det er jo flere underleverandører som blir rammet.

– Rakkestad kommune kommer til å tape penger når det gjelder kommunale avgifter og vann. Vi selger mye vann til Nortura i dag, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sarpsborg 08 får 7025 billetter

    Norges Fotballforbund har regnet ut hvor mange billetter som skal fordeles til de to lagene som skal spille cupfinale 3. desember. Sarpsborg 08 blir tildelt 7025 billetter, mens Lillestrøm får 8225. I tillegg legges det ut 2500 billetter for fritt salg. Sarpsborg kommer onsdag med mer informasjon om hvordan billettsalget skal foregå.