NRK Meny
Normal

Bygger forskningslab for flykontroll

Institutt for Energiteknikk (IFE) i Halden, Edda Systems AS og Avinor fikk forskningsmillioner.

Norwegian-fly

ØNSKER Å VÆRE LEDENDE. Tradisjonelt har Norge vært langt fremme innen utvikling av avanserte tekniske løsninger for luftfarten og flere norske firmaer har erobret store internasjonale markeder. Nå håper Institutt for Energiteknikk (IFE), Edda Systems AS og Avinor å kunne opprettholde norske tradisjoner gjennom felles forskningslaboratorium.

Foto: Nilsson, Johan / NTB scanpix

Det etableres en regional forskningslab i Halden, der det skal forskes innen flysikringstjenester (Air Navigation Services - ANS).

Institutt for Energiteknikk (IFE), Edda Systems AS og Avinor har fått tildelt støtte til etablering av sitt forskningslaboratorium med fem millioner kroner for perioden 2015-2017 fra Oslofjordfondet.

Samarbeidsprosjekt

Institutt for energiteknikk, IFE Halden

INTERNASJONALT FORSKNINGSSENTER. Det nye forskningslaboratoriet for flysikringstjenester ved IFE i Halden kan på sikt bli et internasjonalt forskningssenter for luftfart på samme måte som IFE har etablert seg internasjonalt innen energi- og nukleærteknologi, håper de tre samarbeidspartnerne.

Foto: Rainer Prang / NRK

Avinor bidrar årlig til at rundt 50 millioner flypassasjerer kan reise til og fra selskapets 46 lufthavner i Norge, og skal samarbeide med Edda Systems AS, som utvikler og leverer løsninger i et internasjonalt marked for ATC systemer, tele- og datakommunikasjon, der hovedproduktet er en simulator for kontroll av lufttrafikk.

Forskningslaboratoriet legges til IFE i Halden. IFE er ledende på blant annet interaksjon mellom menneske og maskin og utforming av kontrollrom for kjernekraftreaktorer.

"Sikkerhet" er stikkordet for samarbeidet mellom de tre, da dette anses for å være den viktigste parameteren innen luftfart og riktig utforming av kontrollrom og utstyr er således en fellesnevner for både lufttrafikkontroll og kontroll av kjernekraftverk, heter det i en pressemelding.

Viktig bidrag

– Vi håper at dette første viktige bidraget på fem millioner fra Oslofjordfondet skal være startskuddet for en styrket satsning på forskning innen flysikringstjenester (Air Navigation Services - ANS) og at etableringen av en regional forskningslab i Halden etterhvert kan utvikles videre til en stor norsk klynge ved å knytte til seg flere forskningsinstitutter, akademia og bedrifter i Norge, sier direktør for underveistjenesten, Jan-Gunnar Pedersen i Avinor Flysikring i pressemeldingen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fengsel for underslag

    En mann fra Mysen er dømt til fengsel i tretti dager for underslag av 30 000 kroner fra egen arbeidsplass, skriver Smaalenenes Avis. Mannen jobbet i en butikk i indre Østfold, og det var selskapets revisor som fattet mistanke om handlelen var gjennomført selv om de var slettet fra kassen. I et møte med arbeidsgiver tilstod mannen at han i en periode over tre år selv hadde fått pengene kontant, men ikke visst hvor mye det var.