Normal

Byggeprisene ingen hindring

Det har blitt åtte prosent dyrere å bygge eneboliger på ett år, men det stopper ikke husbyggerne.

Snekker
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Byggekostnadene for boliger bare fortsetter å øke. Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at kostnadene ved å bygge en bolig økte med 7,9 prosent fra juni i fjor til juni i år.

 

 

Kraftige prishopp på tre

Spesielt er det prisen på trevirke som har dratt kostnadene opp. Prisen på trematerialer har vist seg å stige kraftig, spesielt siden værproblemene i vinter gjorde det umulig å få nok trevirke ut av skogen.

På sju år har prisen på trematerialer økt med 35 prosent - 12,5 prosent det siste året. Entreprenør Hans-Petter Hovelsen som driver i Fredrikstad må bare konstatere de høye byggekostnadene.

- Grunnen til at det har steget er det som skjedde i vinter. Da fikk de ikke trelasten ut av skogen, sier Hovelsen.

Ikke nok materiale

Det er i tillegg en rift om trelasten slik bransjen sjelden har sett, anser Hovelsen.

-Vi vet at det går så det suser i Europa. Kina tar omtrent alt de kan få tak i av trelast fra Russland og landene i Baltikum, som har forsynt oss fra før.

- Derfor stiger prisen, og det er jo trelast i nesten alt som lages til hus.

Men selv om det stadig har blitt dyrere å bygge seg enebolig, merker ikke Hovelsen at folk lar seg skremme.

Det blir jeg litt overrasker, for det er ikke den reaksjonen jeg hadde trod det skulle være. Det sier at markedet er høyt oppe, og at folk samtidig er villige til å betale det det koster. De vet hvordan de vil ha det, og vil ikke vente.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 3 personer pågrepet på E6

    3 personer er pågrepet på E6 i Sarpsborg, like ved Årum. – Det er mistanke om brudd på tolloven, sier Karianne Knudsen, operasjonsleder i Øst politidistrikt. Både sivile og uniformerte tollere og politi er på stedet.

    Politiaksjon, 3 personer pågrepet
    Foto: Sara Vilde Solås / NRK
  • Politiaksjon på E6

    Politiet har stoppet flere biler på E6, nordgående ved Årum mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Flere personer sitter i grøfta med håndjern på. – Det er mistanke om brudd på tolloven, sier Karianne Knudsen, operasjonsleder i Øst politidistrikt.