NRK Meny
Normal

Bygdefolk sier JA til ulv

… og også gaupe, jerv og bjørn. Dermed avlives myten om at bygda vil bli kvitt rovdyrene.

Ulv i snøen

Ulven er ikke så uønsket i bygdestrøk som man hittil har trodd.

Foto: Liv Engholm / NRK

To av tre som bor i rovdyrutsatte områder mener dagens bestandsmål for ulv er akseptabelt eller bør økes.

Blant dem som ikke bor i slike områder, mener 85 prosent det samme, viser en ny undersøkelse, som TNS Gallup har utført i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Les også: Får ikke felle svensk-norsk ulv

De som roper høyest …

Dermed avlives myten om at folk på bygdene vil redusere eller utrydde rovdyrbestandene. Forskerne forteller at undersøkelsen bekrefter noe de lenge har trodd og at det er ulvemotstanderne som roper høyest.

— De fleste som er veldig mot ulv, mener det mye sterkere enn de som mener det motsatte, sier seniorforsker Ketil Skogen til Dagbladet.

Se tv-opptak fra rovdyrdemonstrasjon i Oslo sist fredag:

Video Demonstrasjon mot rovdyr

Les også:

Redde, men godtar ulv

I områder definert som rovdyrområder i denne rapporten er det flere som er redde for å møte ulv og bjørn enn det er i resten av landet.

Men de som bor i disse rovdyrområdene, er mer villige til å ha alle rovdyrarter i nærheten enn folk som bor grisgrendt i resten av landet.

Også i distrikts-Norge for øvrig sier et flertall at de vil ha bestander som er på dagens nivå eller større. Dette gjelder alle artene inkludert ulv.

Les også: Lavere terskel for å skyte ulv

Større motstand i småbygder

I de små tettstedene, med inntil 200 innbyggere, innefor rovdyrområdene, er det langt flere som er ønsker å redusere rovviltbestandene.

Undersøkelsen forteller også at 53 prosent av alle spurte at de vil akseptere ulv i nærheten av eget bosted.

Les hele rapporten

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Etterslukking i Sarpsborg

    Politiet informerer om at de fremdeles driver med etterslukking av Sefa-bygget i Sarpsborg, og så lenge de gjør det vil det ikke være mulig for de som har biler parkert i bygget å få hentet ut disse.

  • Overproduksjon av svinekjøtt

    Overproduksjon av svinekjøtt gjør at en mulig ordning hvor bøndene får betalt for å avvikle driften, skal utredes. Partene bak jordbruksavtalen er enige om å utrede en mulig ordning for å kjøpe ut svinebønder. Bakgrunnen er at prognosene viser en overproduksjon på 4.300 tonn svinekjøtt i 2018, noe som vil gi bøndene store tap. Det skriver Nationen.