NRK Meny
Normal

Bygdefolk sier JA til ulv

… og også gaupe, jerv og bjørn. Dermed avlives myten om at bygda vil bli kvitt rovdyrene.

Ulv i snøen

Ulven er ikke så uønsket i bygdestrøk som man hittil har trodd.

Foto: Liv Engholm / NRK

To av tre som bor i rovdyrutsatte områder mener dagens bestandsmål for ulv er akseptabelt eller bør økes.

Blant dem som ikke bor i slike områder, mener 85 prosent det samme, viser en ny undersøkelse, som TNS Gallup har utført i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Les også: Får ikke felle svensk-norsk ulv

De som roper høyest …

Dermed avlives myten om at folk på bygdene vil redusere eller utrydde rovdyrbestandene. Forskerne forteller at undersøkelsen bekrefter noe de lenge har trodd og at det er ulvemotstanderne som roper høyest.

— De fleste som er veldig mot ulv, mener det mye sterkere enn de som mener det motsatte, sier seniorforsker Ketil Skogen til Dagbladet.

Se tv-opptak fra rovdyrdemonstrasjon i Oslo sist fredag:

Video Demonstrasjon mot rovdyr

Les også:

Redde, men godtar ulv

I områder definert som rovdyrområder i denne rapporten er det flere som er redde for å møte ulv og bjørn enn det er i resten av landet.

Men de som bor i disse rovdyrområdene, er mer villige til å ha alle rovdyrarter i nærheten enn folk som bor grisgrendt i resten av landet.

Også i distrikts-Norge for øvrig sier et flertall at de vil ha bestander som er på dagens nivå eller større. Dette gjelder alle artene inkludert ulv.

Les også: Lavere terskel for å skyte ulv

Større motstand i småbygder

I de små tettstedene, med inntil 200 innbyggere, innefor rovdyrområdene, er det langt flere som er ønsker å redusere rovviltbestandene.

Undersøkelsen forteller også at 53 prosent av alle spurte at de vil akseptere ulv i nærheten av eget bosted.

Les hele rapporten

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • – Kidnappet jente tilbake på Kypros

    Den fire år gamle jenta som i april ble bortført av faren sin på Kypros er gjenforent med moren, melder VG. Faren hevder at det var moren som kidnappet barnet fra ham i Norge i 2015, men Oslo tingrett har slått at far pliktet å levere datteren tilbake.

  • Mistet lappen etter sladding

    En 18 år gammel bilist er fratatt førerkortet etter at han sladdet på våt asfalt på Lisleby i Fredrikstad. Sladdingen førte til at mannen kjørte ut av veien. Han er også anmeldt for uaktsom kjøring, skriver politiet på Twitter.