NRK Meny
Normal

Har ventet lengst på toget

Boligeiere i Nyquistbyen i Moss har ventet i femten år på at husene skal vike for ny jernbane, og må vente i tre år til. Prosessen har satt hele bydelen på vent.

Beboere i Nyquistbyen i Moss har ventet på jernbaneplaner siden 1999.

Byplanlegger i Moss, Terje Pettersen, sier at når man fremmer så omfattende planer burde utbyggingen komme raskt etterpå. Se mer i videoen over.

For over femten år siden, i 1999, ble hele bydelen Nyquistbyen i Moss båndlagt for jernbaneutbygging. Det vil i praksis si at alle de rundt 30 gamle arbeiderboligene skal jevnes med jorden for at Intercity-banen skal fram.

Men, etter vedtaket skjedde det lite. Nå innrømmer Jernbaneverket at Moss er et skrekkeksempel på manglende framdrift.

Olav Nordli er kommunikasjonsrådgiver i Jernbaneverket.

Vi vet ikke om noe annet sted i landet der et byområde har blitt lagt "dødt" i så lang tid uten at den planlagt utbyggingen har kommet. Det er ikke heldig, sier Nordli.

– Vi trodde på dem

Lokalpolitiker Erik Roth-Nilsen fra Arbeiderpartiet har fulgt prosessen hele veien. Han trodde på samferdselsmyndighetene da jernbaneplanene ble vedtatt i 1999. I stedet ble det en ørkenvandring og ingen penger for gjennomføring.

Erik Roth-Nilsen

Erik Roth-Nilsen fra Moss Arbeiderparti.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

– Det byråkratiet vi møtte var ikke det vi trodde; altså en samarbeidspartner. Det var bare plunder og heft. Det verste med det hele har vært å ikke vite, sier Roth-Nilsen.

Moss kommune valgte å løse ut alle huseierne som ville det i åra etter planvedtaket. Mange av husene ble omgjort til kommunale boliger. Så gikk åra.

Forfall

I dag er Nyquistbyen i Moss som en spøkelsesby. Husene er i forfall og malingen skaller av mange steder. Kommunen gjør bare det aller mest nødvendige vedlikeholdet.

En av de private huseierne som fortsatt er igjen, er Morten Storesund. Han har overtatt huset fra sin svigerfar og velger å holde det noe mer ved like ettersom han leier ut to leiligheter.

– Jeg har akkurat byttet vinduer for mange tusen kroner. De holdt på å falle ut på grunn av råte i karmene. Jeg kan jo ikke la være å skifte dem, sier Storesund.

Han satser på å få et brukbart oppgjør fra Jernbaneverket når den tid kommer, sannsynligvis om et par-tre år.

Er på gang

Moss har i dag toglinja rett gjennom bykjernen i enkeltspor. Planen er å la banen gå inn i en tunnel rett nord for byen, legge den i en bue under Mossefossen og bysentrum, og la sporene komme ut på sørsiden, der stasjonen skal ligge.

Nye Moss Stasjon retning byen

Moss stasjon, slik den kan bli i fremtiden. Jernbaneverket lover nå at den skal være ferdig innen 2023, 24 år etter at planen ble vedtatt.

Foto: Illustrasjon: Rambøll/Dark/Vismo

Ifølge Jernbaneverket skal Mosse-tunnelen og stasjonen bygges innen 2023, nesten 25 år etter at vedtaket ble gjort.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra Østfold 22:55

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokka 22:55.
  • Ba sint mann om å gå

    Politiet har bortvist en sint mann i en butikk på Brødløs i Halden. Mannen var ikke ønsket der etter tidligere hendelser.