Hopp til innhold

Bryggeri vil lære av amatører

Stadig flere ønsker å brygge sitt eget øl hjemme. På Nøisom Bryggeri tror de folk har blitt mer kvalitetsbevisste på hva de drikker. Nå vil de lære av mannen i gata.

Hjemmebryggerdag Nøisom

Nøisom Bryggeri samarbeider med hjemmebryggere og utveksler ideer på hjemmebryggerdager.

Foto: Privat

– Folk vil ha bedre kvalitet på øl, slik forklarer markedssjef Pål Walter Pettersen ved Nøisom Bryggeri den økende interessen for å brygge øl hjemme.

Hjemmebryggerdag Nøisom

Pål Walter er markedssjef for Nøisom og ser frem til å utveksle erfaringer med hjemmebryggere.

Foto: Anders Werner Winlund / NRK

Lørdag holder de kurs for hjemmebryggere fra hele landet, noe de også håper å dra nytte av selv som bryggeri.

– Det er mye kompetanse blant de som er her, de har mye å dele. Vi har faktisk mye å lære av dem. De har mange nye ideer som ikke vi tenker på, sier han.

Økende interesse

Det er andre gang de arrangerer hjemmebryggerdag på bryggeriet på Øra i Fredrikstad. 50 hjemmebryggere er påmeldt.

Hjemmebryggerdag Nøisom

Flere av deltakerne trekker frem ølets gode smak som én av grunnene til at de ble interessert i hjemmebrygging.

Foto: Privat

– Litt av konseptet er at de skal gjøre stønt med ulike gjæringskar og fortelle oss om det etterpå. Vi skal smake på det og avgjøre om det er noe vi kan ta med oss videre i prosessen, sier Pettersen.

Hans Magnus Undheim har vært hjemmebrygger i litt over et halvt år.

Hjemmebryggerdag Nøisom,

Hans Magnus Undheim kommer fra Jæren og er nybegynner i hjemmebrygging.

Foto: Anders Werner Winlund / NRK

– Jeg fant ut at dette kunne være lærerikt. Det er så mye variert man kan gjøre med øl. Det er stadig flere mikrobryggeri som dukker opp over alt. Jeg tror folk begynner å få øynene opp for det, og at man forstår at det er mer ved øl enn vanlig pils, sier Undheim.

Får svar om fem uker

Undheim tror de fleste har blitt mer kvalitetsbevisste. Det er André Johansen enig i.

Hjemmebryggerdager, Nøisom

Nøisom holder kurs for deltakerne som også bidrar med egne ideer til bryggeriet.

Foto: Privat

– Det er overraskende godt å brygge det hjemme i forhold til det du får kjøpt på butikken, sier han.

Deltakerne får med seg ulike typer gjær og tilsetninger fra Nøisom.

– Så møtes vi igjen om fem uker for å smake på det ferdige produktet. Da vil vi vurdere om dette er noe vi kan ta videre, sier Pettersen.