NRK Meny
Normal

Brukte 9-åring i smuglingsforsøk

Tollere på Moss Lufthavn Rygge stanset torsdag formiddag et ni år gammelt barn med en trillebag full av det narkotiske stoffet khat.

En somalisk mann i 30-årene var sammen med barnet da de ble stanset av tollerne.

Kom fra London

Barnet hadde en egen trillebag med khat. Tollerne fant til sammen 19 kilo av det narkotiske stoffet i koffertene. Begge hadde vært passasjerer på Ryanairs fly fra London. Mannen ble ilagt 8.000 kroner i bot og siden sluppet.

- Hva slags oppfølging som vil skje i forbindelse med barnet, vet jeg ikke, sier operasjonsleder Trond Puck i Østfold politidistrikt.

Økende trend

Narkotikasmuglere som bruker barn i smuglingsforsøk er et stadig økende problem. Bare i fjor måtte barnvevernet i Halden ta hånd om seks barn som hadde "mistet" foreldrene sine i tollen på Svinesund.

Lederen for SEUT (Sentral etterforskning og utlendingsenhet) i Østfold, bekrefter at dette er en trend.

– Ja, dessverre er det slik. Dette er veldig vanskelige saker å håndtere for politet, sa Tom Erik Guttulsrød i januar.

Foreldrene kan ofte bli tatt med store narkotikapartier - noe som betyr en lang fengselsdom hvis de blir dømt. I et av tilfelle fant tollerne 70 kilo amfetamin gjemt i en bil. I baksetet satt et barn på seks år.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.