NRK Meny
Normal

Brukervalg i det blå

Dagen etter at Moss kommune åpnet for at folk kunne velge leverandør av hjemmebaserte helsetjenester har snaut to prosent benyttet seg av tilbudet.

Hjemmehjelp

I går startet Fritt Brukervalg opp i Moss. nå kan brukerne av hjemmehjelp velge om det er en kommunalt eller privat ansatt som kommer innom.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Siden mandag har mossinger med behov for hjemmetjenester kunnet velge mellom tre leverandører til hjemmesykepleien - kommunens egne tjenester, eller firmaene Norlandia Care AS og Orange Helse AS.

Brukerne betaler samme eienandel uansett hvem som utfører jobben. Velger ikke en bruker ett av alternativene, blir det kommunens egne hjemmehjelp som får oppdraget.

Tror mange vil bytte

Erlend Wiborg

Dette er et tilbud flere vil benytte seg av, er Fremskrittspartiets varaordfører Erlend Wiborg overbevist om.

Foto: NRK

I Moss er det i dag ca. 800 brukere av hjemmehjelpstjenester. Kommunens varaordfører, Fremskrittspartiets Erlend Wiborg, tror mange etterhvert kommer til å velge en privat leverandør.

- Vi begynte først i går, og nå er vi oppe i 15 stykker. Men vi tror det kommer til å bli langt flere som vil benytte seg av dette.

- Vi får se hvordan dette utvikler seg fremover. Men jeg er veldig glad for at vi har fått på plass en ordning der eldre skal kunne velge den leverandøren de selv onsker, ogsom passer til deres behov. Og så skal regningen fortsatt tas av det offentlige, fortsetter Wiborg.

Partiet har i valgkampen satset på å vise fram modellen i Moss som et eksempel på at borgerlig politikk vil bety i det kommunale helsevesenet, blant annet med partiets leder og statsministerkandidat Siv Jensen på besøk på det private bo- og omsorgssenteret Skoggata i forrige uke.

Flere sykehjem bør drives på samme måte som Skoggata bo- og servicesenter i Moss. Det mener FrP-leder Siv Jensen. Senteret drives av private og i dag fikk de besøk av partilederen.

Siv Jensen besøkte Skoggata Bo- og Omsorgssenter sist fredag.

Penger å hente for private

Helsetjenester for det offentlige er god butikk for private leverandører, har det vist seg. Ifølge regnskapstall fra proff.no, har f. eks. Orange Helse AS hatt solide inntekter for regnskapsårene 2010 til og med 2012. Forrige regnskapsår endte med en omsetning på drøyt 120 millioner kroner på landsbasis, og et resultat før skatt på 13.1 millioner kroner.

I Moss er Arbeiderpartiets gruppeleder Thomas Colin Archer målbærer for kritikken mot de borgerliges opplegg.

Moss Ap: Skal ikke tjene penger på helse

Thomas Colin Archer (Ap)

Fritt Brukervalg er helt overflødig. Det ble ikke innført fordi det gir bedre hjemmetjenester, men av ideologiske grunner, mener Arbeiderpartiets gruppeleder Thomas Colin Archer.

Foto: Odd SKjerdal / NRK

- Det har vi sagt hele tiden, det er noen som vil tjene på dette. De tar penger ut av helse og putter i egen lomme, sier Archer.

Archer presiserer at det i og for seg ikke noe galt i å tjene penger på et selskap, men poenget er at de pengene de tjener, de burde brukes på helse i stedet, slik som de gjør i kommunale helseforetak.

- Der legges ikke overskuddet i egen lomme, de investeres i andre kommunale foretak eller tilbake igjen i helse.

Bare ideologiske grunner

Hva er ditt inntrykk av fritt brukervalg så langt?

- Foreløpig er det ingen suksess, siste tall jeg hørte er at ti stykker som hadde valgt. Det har kostet pluss-minus tre millioner kroner å innføre dette, og det er ikke akkurat noe særlig for en kommune som har dårlig råd. Og det viktige er at det ikke gir et bedre helsetilbud, det bare koster mer penger, og de pengene går i lomma på noen.

- At kun 1 prosent har valgt å endre leverandør viser at de kommunale tjenestene er bra, konkluderer Archer.

- De som jobber der jobber godt. Det er ikke fordi folk gjør en dårlig jobb der ute at de borgerlige ønsket å innføre fritt brukervalg, det er ene og alene på grunn av ideologi.

Frp: Bare én ny stilling

Erlend Wiborg avviser at dette har kostet kommunen tre millioner kroner.

Hvor mye koster det å administrere dette?

- Vi har akkurat i dag fått en orientering, det er ett årsverk som er nytt til dette i forhold til gjennomføringen og organiseringen, så dette er ikke de store kostnadene.

Men hvor mye koster det å administrere dette?

- Det er én ny stilling som er opprettet for dette.

Arbeiderpartiet sier dette kostet tre millioner?

- Det er direkte feil. Det har vi fått i en orientering av rådmannen i dag. Det er én ny stilling som er opprettet på grunn av dette. Resten er at vi har flyttet stillinger internt i kommunen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Forskjellig eiendomsskatt

    Det vil trolig være forskjellig eiendomsskatt i de fem kommunene som blir til Indre Østfold i to år etter at de er blitt en kommune. Prosjektleder Bjørn Sjøvold anbefaler å søke departementet om å få beholde forskjellene i en overgangsperiode. Fellesnemnda skal diskutere saken fredag.

  • Vil støtte litteraturhus

    Litteraturhuset i Fredrikstad bør få en støtte på 300 000 kroner til driften neste år. Det mener et flertall i kultur- og næringskomiteen i fylkeskommunen. Fylkesutvalget skal avgjøre saken i dag.