NRK Meny
Normal

Bruker mest antibiotika

Østfold har høyest andel brukere av antibiotika, mens Troms og Finnmark har den laveste andelen. Allmennlege i Halden er bekymret over å stadig oftere å oppdage resistente bakterier.

Piller, resepter

Flere enn hver femte nordmann brukte antibiotika i fjor, men forskjellene mellom fylkene er forholdsvis store. I Østfold brukte 25 prosent av innbyggerne anitbiotika i fjor, i Troms og Finnmark var tallet 19 prosent.

Foto: COLOURBOX.COM

– Flere røykere og andre i utsatte grupper kan være årsaken til at Østfold topper statistikken for bruk av antibiotika, sier Petter Brelin nestleder i Norsk forening for allmennmedisin.

Røykere får oftere infeksjoner enn ikke-røykere, slår han fast.

I fjor brukte vel 25 prosent av østfoldingene antibiotika mot 22 prosent av befolkningen på landsbasis. I andre enden av skalaen ligger Troms og Finnmark hvor vel 19 prosent av befolkningen brukte antibiotika i løpet av fjoråret.

Motstandsdyktige bakterier

Tallene er hentet fra reseptregisteret til folkehelseinstituttet. Ifølge instituttet er det to to lidelser hvor det er stor bruk at antibiotika. Det er ved luftveisinfeksjoner hos barn og voksne under 65 år og ved urinveisinfeksjoner hos eldre mennesker.

– Faren ved å bruke antibiotika er at vi kan utvikle resistente bakteriestammer. Da kan vi få problemer med å behandle de bakteriene som gir alvorlig sykdom hos noen få fordi vi har brukt antibiotika på de som ikke er så alvorlig syke, sier Brelin.

Han mener at også pasientene har et ansvar. Og at de ber om antibiotika først når de er alvorlig syke.

– Arbeidet med å redusere bruken av antibiotika er kjempeviktig. Jeg synes at bare blant mine pasienter oppdager jeg stadig flere resistente stammer som krever mer avanserte antibiotikatyper. Det er en utvikling jeg ikke er særlig glad for å se.

Kvinner bruker mer enn menn

Ifølge folkehelseinstituttet er det det store variasjoner mellom befolkningsgruppene i bruken av antibiotika.

  • Kvinner bruker mer enn menn. Reseptregisteret viser at 28 % av kvinner og 19 % av menn fikk utlevert et antibiotikum på resept minst én gang i 2014.
  • I mai bruker 19-åringer svært mye antibiotika. Dette har sannsynligvis sammenheng med russefeiringen.
  • Forbruksmønsteret av antibiotika er ganske likt i Skandinavia, men Sverige har generelt et lavere forbruk av antibiotika per innbygger enn i Norge og Danmark. Danmark bruker mer enn Norge.
  • Nord-Trøndelag fikk 517 resepter per 1000 barn per år i 2014, mens antallet var 210 resepter per 1000 barn i Finnmark. Landsgjennomsnittet var 397 resepter per 1000 barn per år.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brukte ikke belte

    11 personer fikk 1500kr i beltegebyr under kontroller i Skiptvedt og Spydeberg i går. I tillegg fikk et kjøretøy kjøreforbud på grunn av store tekniske mangler.

  • Kjenner ikke gjerningsmennene

    Ekteparet som ble ranet med øks og balltre i går, kjenner ikke til gjerningspersonene. Det sier politiadvokat John Skarpeid. Det var natt til mandag at to gjerningspersoner brøt seg inn og overfalt et ektepar i 60-årene.