NRK Meny
Normal

Slik lager 10-åringer film om 1814

Fjerdeklassingene på Refsnes skole i Moss har laget animasjonsfilmer om historien.

Film 3 fra Refsnes

1814 har gjort lærere og elever kreative denne mai måneden. Sanger, skuespill og utstillinger har stått på programmet på mange skoler. På 4. trinn ved Refsnes skole i Moss valgte en gruppe elever å lage sine egne animasjonsfilmer med legofigurer og stor fantasi.

- Dette har vært veldig moro! Nå kommer vi til å huske 1814 historien godt, sier noen av elevene.

Fem bilder i sekundet

Refsnes skole animasjon

- Veldig moro! Det sier elevene på 4. klassetrinn, som valgte å lage animasjonsfilm om det som skjedde for 200 år siden.

Foto: Merete Kildahl / NRK
Sondre I. Forsberg

Sondre I. Forsberg forklarer at de brukte små legofigurer foran bilder av blant annet Eidsvoldsbygningen, og webkamera for å lage animasjonsfilmen.

Foto: Merete Kildahl / NRK

Utstyrt med pc, webkamera, bilder fra historiske bygninger – og ikke minst legofigurer – har de laget sine egne historier om hva som skjedde i Norge og i Moss i 1814.

- Vi vet at den danske prins Christian Fredrik spilte en viktig rolle, og var Norges konge en kort tid. Og vi vet at den viktige fredsavtalen som gjorde at vi fikk beholde grunnloven vår, ble utarbeidet her i Moss, forteller elevene.

Mens resten av skolen inviterte til sang, skuespill og utstillinger, viste disse elevene filmene sine. Noen hadde laget egne animasjoner på pc’en hjemme tidligere, mens andre fikk lære noe nytt av lærer Jørund Follestad.

– Vi tok 5 bilder i sekundet, det blir 300 bilder på ett minutt, så det krevde mye jobbing, sier Eivind Brattland.

Flere synes det var så gøy at de kanskje vil jobbe mer med film og animasjon.

1814-film fra Refsnes

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: