Bruker én av ti handlekroner på grensa

Østfoldinger bruker mindre på grensehandel enn man kanskje skulle tro.

Grensehandel på Nordby
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Østfoldinger bruker i snitt hver tiende handlekrone på grensa. Det viser tall fra SSB og handelsnæringen.

Den samlede varehandelen i fylket er på rundt 25 milliarder i året, mens grensehandelen som blir gjort av Østfoldinger beregnes til rundt 2,5 milliarder kroner.

Altså går bare én av ti kroner over grensa.

– Må ikke bagatellisere

Den ene krona bekymrer likevel direktør for handel i hovedorganisasjonen «Virke», Thomas Angell.

– Jeg er ikke enig i at vi skal bagatellisere grensehandelen. Den rammer forskjellig og det er forskjellige typer varer som frister nordmenn over grensen, også Østfoldingene, sier han til NRK.

– Litt tungvint

Skiller man ut dagligvarer i regnestykket, øker mengden av grensehandelen litt, til én av åtte kroner, eller 12 prosent.

Folk NRK har snakket med på gata mener det kan skyldes at grensehandel er litt tidkrevende.

– Det er jo litt tungvint å kjøre over dit. Du må bruke to timer på turen, og så skal du handle i tillegg, sier en dame.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • For dårlig sikret last

    Et Polsk vogntog ble stoppet med altfor dårlig sikret last på Svinesund i formiddag. Om bord hadde sjåføren 23 tonn papirruller. Ifølge Statens vegvesen hadde ikke denne sikringen tålt en bråbrems. Vogntoget manglet også kjettinger og vinterdekk.

    Polsk vogntog med for dårlig sikret last
    Foto: Statens vegvesen
  • Innbrudd i bilfirma

    Politiet melder om innbrudd og tyveri av store verdier hos et bilfirma på Høyden i Moss. Det skal være stjålet mye verktøy, nøkler, et sett kjennetegn SD52229 og to biler: AX82166 Opel Movano sølvfarget og AY29341 Honda Civic Tourer hvit farge. Politiet ønsker tips på 64999130.