NRK Meny
Normal

Bruker én av ti handlekroner på grensa

Østfoldinger bruker mindre på grensehandel enn man kanskje skulle tro.

Grensehandel på Nordby
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Østfoldinger bruker i snitt hver tiende handlekrone på grensa. Det viser tall fra SSB og handelsnæringen.

Den samlede varehandelen i fylket er på rundt 25 milliarder i året, mens grensehandelen som blir gjort av Østfoldinger beregnes til rundt 2,5 milliarder kroner.

Altså går bare én av ti kroner over grensa.

– Må ikke bagatellisere

Den ene krona bekymrer likevel direktør for handel i hovedorganisasjonen «Virke», Thomas Angell.

– Jeg er ikke enig i at vi skal bagatellisere grensehandelen. Den rammer forskjellig og det er forskjellige typer varer som frister nordmenn over grensen, også Østfoldingene, sier han til NRK.

– Litt tungvint

Skiller man ut dagligvarer i regnestykket, øker mengden av grensehandelen litt, til én av åtte kroner, eller 12 prosent.

Folk NRK har snakket med på gata mener det kan skyldes at grensehandel er litt tidkrevende.

– Det er jo litt tungvint å kjøre over dit. Du må bruke to timer på turen, og så skal du handle i tillegg, sier en dame.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vurderer å legge opp

    Henning Solberg skal i løpet av to uker ta en avgjørelse på om han skal fortsette rally-karrieren, skriver Smaalenenes Avis. Solberg ble nummer 19 i helgens Rally Sweden.

    Henning Solberg
    Foto: Jørn Tveter/NRK
  • Vil utsette InterCity-utbygging

    Bane Nor vil utsette InterCity utbyggingen med flere år, skriver Aftenposten. I Nasjonal transportplan for 2018–2029, som ble vedtatt i fjor, sto det at dobbeltsporet jernbane til Fredrikstad skulle stå klar til 2024. Bane Nor har vurdert at det er urealistisk i en rapport som Aftenposten har fått tak i. Ifølge rapporten utsettes InterCity til Fredrikstad til 2027 og til Sarpsborg fra 2026 til 2029.