NRK Meny
Normal

Bruker én av ti handlekroner på grensa

Østfoldinger bruker mindre på grensehandel enn man kanskje skulle tro.

Grensehandel på Nordby
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Østfoldinger bruker i snitt hver tiende handlekrone på grensa. Det viser tall fra SSB og handelsnæringen.

Den samlede varehandelen i fylket er på rundt 25 milliarder i året, mens grensehandelen som blir gjort av Østfoldinger beregnes til rundt 2,5 milliarder kroner.

Altså går bare én av ti kroner over grensa.

– Må ikke bagatellisere

Den ene krona bekymrer likevel direktør for handel i hovedorganisasjonen «Virke», Thomas Angell.

– Jeg er ikke enig i at vi skal bagatellisere grensehandelen. Den rammer forskjellig og det er forskjellige typer varer som frister nordmenn over grensen, også Østfoldingene, sier han til NRK.

– Litt tungvint

Skiller man ut dagligvarer i regnestykket, øker mengden av grensehandelen litt, til én av åtte kroner, eller 12 prosent.

Folk NRK har snakket med på gata mener det kan skyldes at grensehandel er litt tidkrevende.

– Det er jo litt tungvint å kjøre over dit. Du må bruke to timer på turen, og så skal du handle i tillegg, sier en dame.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skolebuss av veien på Slitu

    Politiet i Follo melder på Twitter at en skolebuss har sklidd av veien i lav hastighet på Slitu i Eidsberg. Det skal ikke være personskader og ny buss er rekvirert. Det regner på stedet og er svært glatt. Politiet er på stedet.

  • Vil fremskynde akutt-utvidelse

    Sykehuset Østfold bør bruke pengene fra salget av institusjonen Furutun til en utvidelse av akuttmottaket på Kalnes. Det foreslår sykehusledelsen. Utvidelsen av akuttmottaket er beregnet å koste vel 15 millioner kroner og salget av Furutun ga 22 millioner kroner.