NRK Meny
Normal

Brudd i politisk samarbeid

Samarbeidet melllom Fremskrittspartiet, Høyre og Arbeiderpartiet i Halden har brutt sammen. Frp stiller krav de to andre partiene ikke vil møte.

Halden kommunestyre ARKIV
Foto: Halden Dagblad

Frp har stilt ufravikelige krav til samarbeidspartnerne Ap og Høyre, som de har hatt et politisk flertall sammen med etter valget i 2003.

Søndag ble det gjort et siste forsøk på å oppnå enighet, men det går nå mot et brudd i samarbeidet, skriver Halden Arbeiderblad.

 

Per Egil Evensen, Fremskrittspartiet
Foto: Rainer Prang / NRK

 

- Det er ikke Frp som bryter

Frps gruppeleder Per Egil Evensen avviser at det er Fremskrittspartiet som bryter samarbeidet.

- Det gjør Høyre og Arbeiderpartiet siden Frp ikke har hørt noe fra de to tidligere samarbeidspartnerne, sier han til Halden Arbeiderblad.

Evensen sier partiet nå vil utarbeide et eget budsjett for 2007.

Stiller krav

Frp har stilt en del ufravikelige krav for fortsatt å være en del av forlikskameratene.

Blant annet krever partiet bygningsmassen i det tidligere katolske sykehuset St. Joseph selges til selskapet St. Joseph AS.

Partiet vil også at kommunen inngår utbyggingsavtale med grunneieren på Hovsfjellet, der det skal etableres et nytt boligfelt med utsikt over Iddefjorden, og at det blir kommunalt ja til ny barnehage i Festningsgata.

Frp kan miste verv

Evensen er leder både for utvalg for økonomi og næring (Økon) og i utvalg for teknisk drift, havne- og eiendomsforhold. Disse vervene har Frp sikret seg i det valgtekniske samarbeidet med Ap og Høyre, som ble etablert etter kommunevalget i 2003.

- Det blir vel en ny politisk konstellasjon og nye utvalgsledere som baserer seg på et nytt flertall sier gruppeleder i Halden Frp, Per Egil Evensen.

Eiendomsskatten er noe partiet er opptatt av, og Frp mener sju millioner for mye er krevd inn i eiendomsskatt i år på grunn av en administrativ regnefeil.

Neste år foreslår Frp å kutte 10 millioner i eiendomsskatten, og ytterligere 20 millioner kroner i 2008, skriver Halden Arbeiderblad.

Arbeiderpartiet og Høyre fortsetter

Ap-ordfører Per Kristian Dahl sier til Halden Dagblad at han ikke oppfatter utspillet fra FrP og Per Egil Evensen som et brudd i selve det politiske samarbeidet, men snarere et brudd i forhold til 2007-budsjettet i Halden kommune.

- FrP har valgt ikke å være med på et budsjett med Ap og Høyre. Vi står fremdeles sammen om forliksavtalen. Iallfall for Aps del, poengterer Dahl.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Avsluttet aksjon i Mysen

    Politiet har avsluttet den væpnede aksjonen i Mysen. Det skriver VG. Aksjonen kom som følge av en skyteepisode på et utested i Askim. Politiet har ikke pågrepet noen, og går nå over til vanlig etterforskning.

  • Væpnet aksjon i Mysen

    Politiet har satt i gang en væpnet aksjon i Mysen. Det er mannskap med hund på stedet. Aksjonen skal være rettet mot en spesifikk adresse, skriver Smaalenenes Avis. Bakgrunnen for aksjonen skal være en skyteepisode i Askim i ettermiddag.