NRK Meny
Normal

Brannvesenet stengte Hobøl-huset

Hobøl-huset fra 1800-tallet skulle markere Stortingsjubileet. Men Oslo Brannvesen mener huset nå er en fare for liv og helse.

Hobøl-huset flyttes
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Huset ble demontert fra sin grunnmur ved E18 i vår, og monteringen foran Stortinget startet i oktober. I dag låste brannvesenet huset av med hengelås.

– Kulturetaten opplyser at 700 personer besøker huset hver time i åpningstiden i helgene. Vi må være sikre på at disse ikke utsettes for fare, sier informasjonssjef Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningsetat til Aftenposten.

Neste år fyller Stortingsbygningen 150 år - og det har inspirert kunstneren Marianne Heske.
Til å hedre tusenvis av andre hus i landet - gjennom et byggeprosjekt rett utenfor Stortinget har hun hentet et hus fra Hobøl.

Kunstneren bak prosjektet, Marianne Heske, er opprørt.

– Dette er galskap. Det er en kunstinstallasjon, ikke et bolighus, sier hun til avisen.

– Elektrisitet er ikke innlagt, det er ikke møbler i huset og kun første etasje er åpent for publikum. I tillegg er døren alltid åpen i åpningstiden og det er vinduer på alle veggene.

Bygget må sikres

Brannvesenet krever like fullt at det utarbeides en risikoanalyse. Og at røykvarsler, enkle slukkemidler og vakthold kommer på plass.

– Brannvesenet i Oslo ble opprettet på samme tid som dette huset ble bygget, nettopp fordi mange mennesker døde i de voldsomme trehusbrannene som herjet Oslo på denne tiden, sier Hovtun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Høyt bakterieinnhold i Iddefjorden

    I havnebassenget i Halden er det målt et svært høyt nivå av tarmbakterier, slik at et svømmestevne som skulle vært avholdt lørdag må avlyses. Det skriver HA. Kommunen tror det er den tørre sommeren med lite uskifting av vannet som har bidratt til situasjonen.

  • Se NRK Østfolds TV-sending 23.00