NRK Meny
Normal

Brannvesenet stengte Hobøl-huset

Hobøl-huset fra 1800-tallet skulle markere Stortingsjubileet. Men Oslo Brannvesen mener huset nå er en fare for liv og helse.

Hobøl-huset flyttes
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Huset ble demontert fra sin grunnmur ved E18 i vår, og monteringen foran Stortinget startet i oktober. I dag låste brannvesenet huset av med hengelås.

– Kulturetaten opplyser at 700 personer besøker huset hver time i åpningstiden i helgene. Vi må være sikre på at disse ikke utsettes for fare, sier informasjonssjef Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningsetat til Aftenposten.

Neste år fyller Stortingsbygningen 150 år - og det har inspirert kunstneren Marianne Heske.
Til å hedre tusenvis av andre hus i landet - gjennom et byggeprosjekt rett utenfor Stortinget har hun hentet et hus fra Hobøl.

Kunstneren bak prosjektet, Marianne Heske, er opprørt.

– Dette er galskap. Det er en kunstinstallasjon, ikke et bolighus, sier hun til avisen.

– Elektrisitet er ikke innlagt, det er ikke møbler i huset og kun første etasje er åpent for publikum. I tillegg er døren alltid åpen i åpningstiden og det er vinduer på alle veggene.

Bygget må sikres

Brannvesenet krever like fullt at det utarbeides en risikoanalyse. Og at røykvarsler, enkle slukkemidler og vakthold kommer på plass.

– Brannvesenet i Oslo ble opprettet på samme tid som dette huset ble bygget, nettopp fordi mange mennesker døde i de voldsomme trehusbrannene som herjet Oslo på denne tiden, sier Hovtun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stjernen vant

    Stjernen vant 3-2 mot Frisk Asker på bortebane i dagens eliteseriekamp i ishockey. Kampen ble avgjort med straffeslag.

  • Babyboom på Sykehuset Østfold

    I løpet av vinterferieuka er det født 52 barn på Sykehuste Østfold Kalnes, melder sykehuset på sine nettsider. Det er langt flere enn i en normaluke og kan tyde at det var ekstra mange våryre østfoldinger i mai i fjor. Kvinneklinikken har god kapasitet til å ta i mot de fødende, melder sykehuset.