NRK Meny
Normal

Brannvesenet stengte Hobøl-huset

Hobøl-huset fra 1800-tallet skulle markere Stortingsjubileet. Men Oslo Brannvesen mener huset nå er en fare for liv og helse.

Hobøl-huset flyttes
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Huset ble demontert fra sin grunnmur ved E18 i vår, og monteringen foran Stortinget startet i oktober. I dag låste brannvesenet huset av med hengelås.

– Kulturetaten opplyser at 700 personer besøker huset hver time i åpningstiden i helgene. Vi må være sikre på at disse ikke utsettes for fare, sier informasjonssjef Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningsetat til Aftenposten.

Neste år fyller Stortingsbygningen 150 år - og det har inspirert kunstneren Marianne Heske.
Til å hedre tusenvis av andre hus i landet - gjennom et byggeprosjekt rett utenfor Stortinget har hun hentet et hus fra Hobøl.

Kunstneren bak prosjektet, Marianne Heske, er opprørt.

– Dette er galskap. Det er en kunstinstallasjon, ikke et bolighus, sier hun til avisen.

– Elektrisitet er ikke innlagt, det er ikke møbler i huset og kun første etasje er åpent for publikum. I tillegg er døren alltid åpen i åpningstiden og det er vinduer på alle veggene.

Bygget må sikres

Brannvesenet krever like fullt at det utarbeides en risikoanalyse. Og at røykvarsler, enkle slukkemidler og vakthold kommer på plass.

– Brannvesenet i Oslo ble opprettet på samme tid som dette huset ble bygget, nettopp fordi mange mennesker døde i de voldsomme trehusbrannene som herjet Oslo på denne tiden, sier Hovtun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK