Hopp til innhold

Brannvesen får ikke lov å fridykke: – Folk må flyte til overflaten før vi kan hjelpe dem

I åtte år har brannvesenet i Moss trent intenst på å redde folk under vann. Nå har Arbeidstilsynet bedt dem om å stanse dykkingen - midt i høysesongen for drukningsulykker.

Fridykkere i Moss Interkommunale Brannvesen

NEKTES: Brannvesenet i Moss har trent på fridykking for å være bedre rustet under redningsaksjoner i vann. Nå nektes de å ha dykkingen som en del av sitt redningsarbeid.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

– Dette begrenser muligheten vi har til å hjelpe folk opp av vannet og redde liv. Nå går vi tilbake til kun overflateredning og stopper all dykkeaktivitet umiddelbart, sier brannsjef Rune Larsen i Moss.

Brannfolkene hans er ikke rigget for store redningsoperasjoner under vann der de har med seg lufttank. I stedet har de trent på fridykking med dykkermaske og snorkel ned til noen få meter under vannflata.

Fridykkere i Moss Interkommunale Brannvesen

Brannmennene i Moss har trent på fridykking i åtte år. Arbeidstilsynet mener at de kun kan drive overflateredningsarbeid.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Men nå har Arbeidstilsynet lagt ned forbud mot både øvelser og arbeid under vann for redningsdykkerne.

– Vi mener det ikke er en forsvarlig måte å drive arbeidsdykking på, sier Lisbeth Tveit, koordinator for arbeidsdykking i Arbeidstilsynet til NRK.

Denne uka fortalte også Moss Avis at redningsfolka er oppgitt over ikke å få fortsette med dykkingen. De er ikke enige i at denne typen dykking er uforsvarlig.

– En kjemperessurs

I Moss har ikke brannvesenet hatt økonomiske ressurser til å kjøpe utstyr og drive opplæring i dykking med lufttank.

De har derfor lært opp 90 prosent av brannfolkene i fridykking i samarbeid med blant annet Norges Dykkeforbund, og de har utviklet egne retningslinjer og rutiner for hvordan dykkingen skal skje.

Målet er å kunne starte redningsarbeidet mens de venter på fullt utstyrte redningsdykkere fra Oslo eller Fredrikstad. Men de kan være hele 20 minutter unna når en drukningsulykke skjer.

Fridykkere i Moss Interkommunale Brannvesen

Brannsjefen i Sandefjord er klar på at tiden jobber mot nødetatene når noen har havnet under vann.

Foto: Petter F. Schmedling / Petter F. Schmedling

Også Sandefjord brannvesen bruker fridykkere for å starte livreddende arbeid under vann. Der har de foreløpig ikke fått pålegg fra Arbeidstilsynet om å stanse, og vil derfor fortsette med fridykkingen.

– Vi har registrert det som har skjedd i Moss. Vi har strammet til og tatt det til etterretning, men vi mener at rutinene våre er gode nok til å fortsette med tjenesten. Vi har både rett og plikt til å redde liv, sier konstituert brannsjef Carl F. Jacobsen.

Jacobsen sier friredningsdykkerne er en svært viktig ressurs, fordi tiden jobber mot redningsarbeiderne når noen har havnet under vann.

– Hvis vi må hente dykkerutstyr, eller tilkalle dykkere fra Larvik, Kongsberg eller Oslo, så handler det ikke lenger om å redde liv, sier han.

Har klaget på vedtaket

Larsen i Moss sier de respekterer avgjørelsen fra Arbeidstilsynet. Samtidig sier han at de fikk forbudet uten at de fikk komme med verken dokumentasjon eller innspill.

De har klaget på vedtaket og avventer nå hva som skjer videre.

Brannsjef Rune Larsen

Brannsjef Rune Larsen i Moss Interkommunale Brannvesen liker dårlig at hans mannskap ikke lenger får lov til å fridykke.

Foto: VILDE ELGAAEN / NRK

– Vi har øvd systematisk og har et godt samarbeid med redningsdykkerne fra Oslo og Fredrikstad. Vi fratar ikke dem noen ting, men vi gir folk en bedre mulighet til å overleve.

– Hva gjør dere hvis en bil kjører ut i en innsjø i tiden fremover?

– Vi vil bare utføre redning i overflaten. Den eller de personene som har havnet i vannet må flyte opp til overflaten før vi kan hjelpe dem og eventuelt starte hjerte- og lungeredning, sier Larsen.

I 2018 døde 102 personer av drukning, mens 39 personer døde i branner. Juni og juli er høysesong for drukningsulykker i Norge.

Fridykkere i Moss Interkommunale Brannvesen

DRUKNING: Fridykkingen, som brannmannskapene har fått intens opplæring i, kan være avgjørende for å redde personer i drukningsulykker. Bildet er fra en av treningene til brannvesenet i Moss.

Foto: Petter F. Schmedling / Petter F. Schmedling

Kan stå om liv

Det siste året har regelverket for arbeidsdykking blitt strammet inn, og Arbeidstilsynet har intensivert kontrollen. Selv om fridykking ikke direkte er nevnt i forskriftene, står Arbeidstilsynet fast ved at brannvesenet i Moss ikke skal få drive fridykking.

– Dykking er et av de mest risikoutsatte yrkene man kan ha. Poenget er at de som driver profesjonelt med redningsarbeid må gjøre dette på en måte som er i tråd med gjeldende regelverk, sier Tveit i Arbeidstilsynet.

Hun sier at konsekvensene hvis brannfolk bryter reglene for å redde liv, i verste fall kan være at de selv mister livet.

Men hun innrømmer at saken blir komplisert siden brannfolkene gjør en viktig jobb med å redde folk og sier at Arbeidstilsynet aldri ville stanset en pågående redningsaksjon som handler om å redde liv.

– Samtidig er det viktig at de som utfører livreddende arbeid har forsvarlige arbeidsforhold og ikke utsettes for livsfare når de er på oppdrag. Moss interkommunale brannvesen må finne måter å organisere redningsarbeidet på som ivaretar både hensynet til dykkernes sikkerhet og behovet for effektivt redningsarbeid.

Det var en TV-reportasje hos NRK Østfold som fikk Arbeidstilsynet til å sette ned foten for brannvesenets fridykking.