NRK Meny
Normal

– Rimelig oppgitt over holdningen til folk

Brannsjefen i Eidsberg er lei av folk som ikke respekterer forbudet mot bruk av ild i utmark.

Vidar Husa

Brannsjef Vida Husa i Eidsberg er oppgitt etter at noen fyrte opp en engangsgrill i marka ved Igletjern.

Foto: Glenn Thomas Nilsen/Privat

I et innlegg på sin egen Facebook-side publiserte brannsjef Vidar Husa i Eidsberg tre bilder av et branntilløp i Trømborgfjella før helgen.

«Idiotene har tent engangsgrill og gått fra stedet. Heldigvis kom det en mosjonist like etterpå som startet slukking og ringte brannvesenet», skriver han.

Huse minner, nok en gang, folk på at det er forbud mot bruk av ild i utmark – også engangsgriller.

– Det så ut som at de bare hadde satt en engangsgrill på bakken, grillet og så gått igjen. Nå har vi vært så mye ute i media og fortalt om dette med skogbrannfaren, så da er det klar man blir rimelig oppgitt over holdningen til enkelte. Det er utrolig hvor vanskelig enkelte har for å respektere forbudet, sier han til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skogbrann Igletjern

Brannvesenet fikk god hjelp til å slukke brannen av en forbipasserende mosjonist.

Foto: Privat

Ekstremt tørt

Brannsjefen forteller at det er så tørt ute i marka at det fort kunne gått verre med skogen i Trømborgfjella.

Skogbrann ved Igletjern

Ifølge Husa hadde brannen tatt godt tak i bakken da brannvesenet kom til stedet.

Foto: Privat

– Det har ikke kommet noe som helst nedbør, og den tørre vinden fra nord gjør det ikke noe spesielt mye bedre. Brannen hadde satt seg godt i bakken da vi kom dit.

Flere steder over hele landet er det så tørt at det har blitt innført totalforbud mot bålbrenning og grilling i skog og mark. Forbudet gjelder flere steder også sankthansbål.

Husa håper folk respekterer forbudet og tenker seg om en ekstra gang i kveld.

– Nå er det generelt stopp fordi det er så ekstremt tørt. Jeg bare håper inderlig at folk bruker hodet og lar være å fylle opp disse bålene i kveld.

– Bruk rikelig med vann

Enkelte steder i Rogaland er det fortsatt lov å fyre opp. Brannvesenet har kontrollert at folk har satt opp bålene sine, og forteller at det ikke er snakk om så mange store bål.

Likevel må den enkelte ta ansvar, sier brigadesjef Sven Kåre Hagevik i Sør-Rogaland brannvesen til NRK.

– Er de i tvil, så må de ikke tenne fyr, sier han.

Også flere steder på Sørlandet er det rigget til store og små bål som skal tennes i løpet av kvelden. Men også der er det stor skogbrannfare etter en lang periode med tørt vær og lite nedbør.

Derfor ber brannvesenet folk om å passe ekstra på rundt sankthansbålene i kveld.

– Ta det med ro og la bålet brenne ned til det bare er noen få glør igjen som ligger og lyser. Bruk så rikelig med vann når du skal slukke. Her hos oss har vi lagt bålet på en gipsplate. Normalt legger folk bålet på sand og det er gunstig. Men vi ser også at noen legger bålet på gress og jord. Da kan det bli varmt langt nedover i jorda, og da er det viktig å bruke mye vann når man skal slukke, sier leder for forebyggende avdeling i Kristiansandsregionen brann og redning, Hans Arne Madsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Egget på seg naboen

  En hønseoppdretter i Halden får ikke lov til å ha haner. Det er resultatet av en støyklage på grunn av hanegaling fra en nabo, skriver Halden Arbeiderblad. Naboen må fjerne hanene innen den 10. november, har kommunelegen bestemt.

  Australsk Orpington-hane
  Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK
 • Smuglet over 30 kilo tobakk

  Et par fra Syria ble tatt med 32,5 kilo tobakk i Rømskog ved 13-tiden tirsdag ettermiddag. Bilen de kjørte ble fanget opp av tollernes kamera på grensen, og de to ble brakt til lensmannen på Ørje. Det viste seg at de er asylsøkere i Sverige, så de blir utvist tilbake dit. Med seg på veien får de et forelegg på 100.000 kroner.

  Smuglet tobakk i Rømskog
  Foto: Tolletaten