NRK Meny
Normal

Bøtelagt for å ha delt spaningsinfo

En polititjenestemann i Østfold må betale 13.000 kroner i bot for å ha delt hemmelig politiinformasjon med kona.

Bildrapssak i Sarpsborg tingrett

MÅ BETALE: Politimannen nektet først for forelegget, men må betale boten for taushetsbrudd, har tingretten slått fast.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

Ifølge dommen logget han seg på politiets datasystemer hjemmefra, og hentet ut informasjon om en kvinne i nabolaget. Kvinnen var mistenkt for salg av innsmuglede alkoholvarer, og ble spanet på av politiet. Politimannen delte opplysningene med sin kone.

Dette skjedde ifølge domspapirene en morgen på sensommeren 2014, i en periode da tjenestemannen var sykmeldt.

Varslet mistenkt med SMS

Kort tid etter at mannen var koblet til politiets datasystem sendte kona en SMS til sin svigersønn, der hun spurte om han kjente til «hu nedi gata». I dialogen som fulgte bekreftet svigersønnen at han hadde kjøpt øl av henne. Kvinnen antok at det kom det til å bli slutt på nå, og fortalte at det var spaning på gang, men at han ikke måtte si det til noen.

Men svigersønnen varslet en av slektningene til den mistenkte kvinnen om at politiet spanet på henne – og at hun måtte slette tekstmeldingen med advarselen.

Alt dette kom fram av rettens gjennomgang av mobil-logger som ble lagt fram i retten.

Politiet registrerte at det var mye aktivitet på adressen de overvåket, og bestemte seg for å aksjonere på formiddagen. Flere personer ble pågrepet.

Trodde ikke på konas forklaring

Politimannens kone hevdet at dette var informasjon hun hadde resonnert seg fram til på egen hånd, men hun ble ikke trodd av retten. Den mener alt var basert på det hun fikk høre av ektemannen få minutter tidligere.

Den tiltalte tjenestemannen har hele tiden nektet for å ha brutt taushetsplikten han har for slik informasjon. Han nektet å godta det opprinnelige forelegget på 15.000 kroner.

Han ble funnet skyldig, men boten ble redusert til 13.000 kroner, av hensyn til den tiden han satt i varetekt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ingen personskade

    Det er bare meldt om materielle skader i en bilulykke på E18 ved Rødnessjøen, opplyser politiet i Follo.

  • Mistenkes for omfattende tagging

    Politiet i Sarpsborg mistenker en mann i 20-årene for å ha tagget ned flere bygninger, gjerder og andre ting i Sarpsborg sentrum i helga. Det melder Sarpsborg Arbeiderblad. Samme person ble løslatt mot meldeplikt fra en annen taggesak sist onsdag. Da ble han pågrepet på nytt, nå vil politiet trolig be om en varetektsfengsling, sier politiførstebetjent Terje Bøe til avisen.