NRK Meny
Normal

Bøtelagt for å ha delt spaningsinfo

En polititjenestemann i Østfold må betale 13.000 kroner i bot for å ha delt hemmelig politiinformasjon med kona.

Bildrapssak i Sarpsborg tingrett

MÅ BETALE: Politimannen nektet først for forelegget, men må betale boten for taushetsbrudd, har tingretten slått fast.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

Ifølge dommen logget han seg på politiets datasystemer hjemmefra, og hentet ut informasjon om en kvinne i nabolaget. Kvinnen var mistenkt for salg av innsmuglede alkoholvarer, og ble spanet på av politiet. Politimannen delte opplysningene med sin kone.

Dette skjedde ifølge domspapirene en morgen på sensommeren 2014, i en periode da tjenestemannen var sykmeldt.

Varslet mistenkt med SMS

Kort tid etter at mannen var koblet til politiets datasystem sendte kona en SMS til sin svigersønn, der hun spurte om han kjente til «hu nedi gata». I dialogen som fulgte bekreftet svigersønnen at han hadde kjøpt øl av henne. Kvinnen antok at det kom det til å bli slutt på nå, og fortalte at det var spaning på gang, men at han ikke måtte si det til noen.

Men svigersønnen varslet en av slektningene til den mistenkte kvinnen om at politiet spanet på henne – og at hun måtte slette tekstmeldingen med advarselen.

Alt dette kom fram av rettens gjennomgang av mobil-logger som ble lagt fram i retten.

Politiet registrerte at det var mye aktivitet på adressen de overvåket, og bestemte seg for å aksjonere på formiddagen. Flere personer ble pågrepet.

Trodde ikke på konas forklaring

Politimannens kone hevdet at dette var informasjon hun hadde resonnert seg fram til på egen hånd, men hun ble ikke trodd av retten. Den mener alt var basert på det hun fikk høre av ektemannen få minutter tidligere.

Den tiltalte tjenestemannen har hele tiden nektet for å ha brutt taushetsplikten han har for slik informasjon. Han nektet å godta det opprinnelige forelegget på 15.000 kroner.

Han ble funnet skyldig, men boten ble redusert til 13.000 kroner, av hensyn til den tiden han satt i varetekt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bøndene krever 1,8 milliarder

    Bøndene krever 1,8 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. -Det er det som må til for at bøndene skal ta igjen inntektsgapet, sier leder av Østfold bondelag Arild Uvaag. Tall fra 2016 viste at bøndene hadde en gjennomsnittlig inntekt på 330.000 kroner per årsverk før skatt. Landbruksmeldinga fra i fjor gir klare føringer, mener Uvaag.

  • Mann dømt for overgrep

    En 30 år gammel mann fra Moss er dømt til sju måneders fengsel for blant annet å ha fått en femten år gammel jente til å utføre seksuelle handlinger med seg selv foran et webkamera. Mannen er også dømt for å ha fått en tretten år gammel jente til å sende ham nakenbilde av seg selv. Mannens datamaskin og mobiltelefon er også inndratt.