NRK Meny
Normal

Borregaard selger landemerke til mossebedrift

Bygget skal rehabiliteres og fylles med nye forskningsbedrifter

Stjernebygget

Stjernebygget skal rehabiliteres og bli fylt med et nytt forskningsmiljø.

Foto: Pressefoto: Borregaard

Stjernebygget til Borregaard er nærmest som et landemerke å regne i Sarpsborg. Nå er det en bedrift fra Moss som overtar.

– Vi har vunnet kontrakten på å bygge nytt hovedkontor for Borregaard. I den kontrakten inngikk også overtagelse av stjernebygget. Det blir leid tilbake til Borregaard mens vi bygger nytt hovedkontor for dem, sier daglig leder Finn Sundby i EVR Norge.

Bygget består i dag av kontorer for et av landets fremste forsknings- og industrimiljøer.

Samler stort miljø

Nå skal bygget rehabiliteres og fylles med nye forskningsbedrifter.

– Vi ønsker at dette skal bli et bærekraftig og godt bygg for videre bruk. Vi gjør det med respekt for det landemerket stjernebygget er i dag, sier sivilingeniør Jan Petter Bjerknes i EVR Norge

I dag er det et seminar på Quality Hotel på Grålum, der krefter fra nær sagt hele landet skal drøfte fremtiden til bygget.

– Det kommer en rekke forskjellige representanter, arkitekter, ingeniører, folk fra forskermiljøet. Blant annet skal Eker Design og Snøhetta skal være med å bidra med kreative innspill, sier Bjerknes om seminaret.

– Kan skape ingeniører for fremtiden

Kjell Gulbrandsen fra Høgskolen i Østfold, og firmaet Multiconsult, sier rehabiliteringen av stjernebygget kan gi Østfold et stort forskningsløft.

– Det som frister oss er den bærekraftige rehabiliteringen, det å få et gammelt hus til å bli moderne og veldig ressurseffektivt. Det er noe som trigger oss, for det betyr at vi må være veldig smarte, og det liker vi, sier han.

Gulbrandsen sier rehabiliteringen blant annet kan innebære bruk av nye materialer og nye tekniske løsninger.

– Vi håper at vi kan bruke dette til å skape de gode ingeniørene for fremtiden, og ende opp i noe som blir veldig spennende og bra.

– Blir gode naboer

Selv om både bygget og tomten nå er skilt ut fra Borregaard, sier Finn Sundby i EVR Norge at bedriften kommer til å bli en svært god nabo.

– Det er også veldig spennende med tanke på en videre utvikling av området. Borregaard har gitt signaler på at de kan tenke seg å være med på en forsiktig og styrt utvikling, slik at man får inn de rette naboene, som passer inn i Borregaards strategi for fremtiden.

Det betyr at området kan bli enda mer spennende i fremtiden for landets forskningsmiljø.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Færre pasientskader

    Sykehuset Østfold har hatt en stor nedgang i antall pasientskader. Siden 2012 har sykehuset redusert antall pasientskader med 25 prosent. Sykehuset Østfold er dermed ett av tre sykehus i hele landet som har nådd målet for perioden fra 2012 til 2016. Det skriver sykehuset på sine nettsider.

  • Bil skled av veien

    En bil har sklidd av veien på riksvei 188 ved Tune kirke i Sarpsborg. Det ser ut til at det ikke har oppstått personskader, skriver politiets operasjonssentral på Twitter.