NRK Meny
Normal

Borregaard risikerer ny millionsmell

Konkurransetilsynet truer Borregaard med et gebyr på 1.6 millioner kroner for å ha brutt konkurranseloven.

Borregaard exteriør
Foto: Ness, Rune Petter / SCANPIX

Konkurransetilsynet har etterforsket avtaler mellom Borregaards salgs-avdeling for kjemikalier og et annet firma i samme bransje.

De to kjemikaliebedriftene skal i flere år ha avtalt å dele kundene mellom seg, mener tilsynet.

Raidet hovedkontoret

Konkurransetilsynet gjennomførte den 13. mars i 2006 en razzia ved Borregaard industrier i Sarpsborg, basert på mistanken om det ulovlige prissamarbeidet.

Seksjonssjef Birgit Løyland i Konkurransetilsynet sier bevisene som ble sikret hos Borregaard og en annen aktør viser at de har brutt reglene.

- Vi har funnet at de har drevet med ulovlig markedsdeling i markedet for eddiksyre.

Eddiksyre er en svak syre som fins i mat og drikke. Som produkt brukes det som surhetsregulerende middel i næringsmidler, eller som avkalkningsmiddel. Det brukes også som et oppløsningsmiddel av prosessindustrien, ifølge wikipedia.no.

- Samarbeidet ulovlig i årevis

 - De har avtalt seg imellom hvem som skal betjene hvilke kunder. På den måten har de utelukket konkurranse mellom seg. vi mener dette har pågått siden 2002.

De to kjemikaliebedriftene risikerer bøter på henholdsvis 1,6 og 1,3 millioner kroner. 

- Vi har gjort en samlet vurdering av overtredelsen, grovheten, omfanget og varigheten, og fastsatt et bøtenivå ut fra det, sier Løyland.

Frist til 3. september

Borregaards administrerende direktør Per A. Sørlie sier de nå har drøyt to måneder på seg til å svare på Konkurransetilsynets henvendelse.

- Vi tar foreløpig varselet til etterretning. Dette er en komplisert sak, og vi blir nødt til å studere Konkurransetilsynets begrunnelse nøye før vi svarer, sier Sørlie.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sparta i tet, Stjernen ligger under

    Stillingen etter to perioder av kveldens kamper i ishockeyserien:

    Vålerenga – Sparta Sarpsborg 1–2

    Storhamar – Stjernen 3–1

  • Vedtok strømkabel i bakken

    Bystyret i Fredrikstad vedtok i kveld mot Arbeiderpartiets stemmer at strømkabelen til Hvaler legges i bakken gjennom hele Kråkerøy. Sps gruppeleder Hans Ek sier det var møtet med gårsdagens beboere som var avgjørende for at han endret mening.