NRK Meny
Normal

Jakter for fullt på lærlinger

Industrigiganten Borregaard har stort behov for arbeidskraft. Nå jobber de selv med å lokke til seg lærlinger.

Created by InfoDispatcher

Ved Borregaard i Sarpsborg ser man at tilfanget av lærlinger er for dårlig og for å sikre seg kvalifisert arbeidskraft i fremtiden tar de nå grep.

– Vi er nødt til å gire opp rekrutteringsarbeidet vårt, fordi vi ser et behov de neste fem til ti årene når det gjelder arbeidskraft, sier kommunikasjonssjef Tone Horvei Bredal i Borregaard.

Underviser på fabrikken

Hun forklarer at de særlig trenger operatører og at de nå jakter på flere lærlinger.

– Vi har en arbeidsstyrke som blir eldre, tjuefem av våre operatører kan gå av om fire år, og da trenger vi å rekrutere inn tiendeklassingene nå, sier Tone Horvei Bredal videre.

I snart tre uker nå har kjemi-prosesselever fra Borg videregående skole i Sarpsborg hatt all undervisning hos industrigiganten. Noe elevene liker godt.

– Det er veldig artig og det er mye å lære. Det er mye interesant å se på og mange hyggelige mennesker her, sier Christoffer Rasmussen.

Christoffer Rasmussen

MYE LÆRE: Christoffer Rasmussen forteller at det er mye å lære når man er på et sted som Borregaard.

Foto: Ingrid M. Langvik / NRK

– Er det slik du forventet deg?

– Litt, men det er mye mer enn jeg hadde trodd, det er mer innviklet og mye større.

– Jeg synes det er veldig ålreit. De tar oss med rundt og viser oss mye, slik at vi forstår mer, sier Live Andersen, som også har hatt undervisning på fabrikken.

Live Andersen

VIL HA JOBB: Live Andersen kunne godt tenkt seg en lærlingplass ved Borregaard.

Foto: Ingrid M. Langvik / NRK

– Er du klar til å søke lærlingeplass her?

– Ja, det er jeg, svarer hun kjapt og forklarer at hun først kunne tenke seg å bli prosessoperatør og senere kan vurdere å utdanne seg til ingeniør.

– Viktig at de er dyktige

Tone Horvei Bredal vil ikke kritisere det arbeidet som gjøres ved fylkets videregående skoler og mener bedriften og skolene sammen har et ansvar for å finne kvalifiserte og inspirerte lærlinger.

– Borregaard har et ansvar for å få folk inn til oss. Men så er det en utfordring å ha nok skoleplasser og ha nok lærlingeplasser generelt sånn at det er attraktivt å søke den utdanningen. Og så er det noe med kvaliteten i utdanningen som gjør at vi har enda flere dyktige folk å velge mellom.

– Hos Borregaard er det viktig at de er dyktige, at de kan fagene sine og at de har bestått alle fag. Og så er det dette med holdninger, som er enda viktigere igjen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Politiet bør lære av helsevesenet

    Politiet kan få ned etterforskningstiden i seksuallovbrudd mot barn ved å lære av helsevesenets pakkeforløp for kreft.
    Det mener stortingsrepresentant Ingjerd Schou fra Høyre i Østfold.
    I snitt bruker politiet 200 dager på å etterforske slike saker. Schou mener politiet kan lære av logistikken i helsevesenet for å få tiden ned.

  • Verdifullt verktøy stjålet

    Verktøy for store verdier er stjålet i forbindelse med innbrudd i to containere i Mossedistriktet i løpet av helgen. Den ene containeren står ved Hopperen skole i Moss, den andre i Mosseveien i Råde.