NRK Meny
Normal

Borregaard kutter utslipp

ENØK-satsing gir Borregaard lavere dampforbruk og mindre utslipp.

Industri

REDUSERT UTSLIPP. Målet med ENØK-prosjektet er å redusere energiforbruket med inntil 60 GWh/år i løpet av fire år.

Foto: Rainer Prang / NRK

Et nytt ENØK-program ved Borregaard Fabrikker i Sarpsborg skal bidra til lavere dampforbruk og dermed lavere utslipp til luft, melder internbladet Bindeleddet.

Målet skal nås gjennom bedre utnyttelse av overskuddsvarme og spillvarme, noe som igjen vil redusere bruk av naturgass og elkraft.

Borregaard er nå i en forprosjekteringsfase og det tas sikte på å bruke spillvarme til å optimalisere kjøleprosessene, samtidig som man skal utnytte overskuddsvarme fra kjøleprosessene og dermed forbruke mindre damp til oppvarming.

Borregaard dekker i dag sin konstante dampproduksjon med fornybare kilder, men benytter naturgass og elektrisk kraft i perioder der det er bruk for mer damp.

Forprosjektet er støttet av ENOVA med inntil 1 million kroner og avsluttes i februar 2014.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ruset mann tatt med narkotika

    Politiet har anholdt en ruset mann i 40-årene etter melding om innbrudd i en bolig i Fredrikstad. Mannen var i besittelse av flere narkotiske tabletter og er kjørt til arrest. Mannen skal ikke ha vært inne i boligen det ble meldt om innbrudd i, og det er ikke skader på bygningen.

  • Tatt i 178 km/t i 90-sone

    Politiet har anmeldt og beslaglagt førerkortet til en sjåfør i 40-årene ved Hærland i Eidsberg. Politiet gjennomførte en snittmåling på E18 og føreren ble målt til 178 km/t i en 90-sone.