NRK Meny
Normal

Borregaard kutter oljeforbruket

Borregaard trenger 20.000 tonn mindre olje i året når et nytt energigjenvinningsanlegg er klart. Anlegget skal gå i drift første halvår 2010.

 

Sarpsfoss, Sarpsborg
Foto: Rainer Prang / NRK

Det skal eies og drives av Hafslund, som også driver tilsvarende anlegg andre steder i landet. Næringsavfall er ment som drivstoff i forbrenningen, som skal produsere damp til Borregaards produksjonsprosesser.

20.000 tonn mindre olje i året tilsvarer et kutt på en tredel, står det i Borregaards pressemelding.

Trenger godkjennelse

Anlegget er tenkt bygd på en ledig tomt inne på Borregaards fabrikkområde i nærheten av Sarpsfossen.

 

Byggingen vil koste ca. 450 millioner kroner, og avhenger av en godkjennelse fra Enova. Enova er et statlig foretak eid av Olje- og Energidepartementet, som støtter arbeidet med miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon i Norge.

- Hafslund skal i gang med den søknaden nå, vi håper det går gjennom, sier Borregaards innkjøpsdirektør Tuva Barnholt.

Håper på ja

- Det er ingen formalitet, dette her. Og vi vet ikke hvor lang tid de trenger på å behandle søknaden, for det er jo en stor sak.

 

- Borregaard har gjennom flere år investert flere hundre millioner kroner i nye energianlegg og enøk-tiltak for å redusere vårt oljeforbruk. Vi har lenge arbeidet for å få på plass et avfallsforbrenningsanlegg til og vi er derfor tilfreds med at denne avtalen nå er undertegnet, sier Tuva Barnholt, direktør for innkjøp og strategiske forsyninger, i pressemelding fra Borregaard.

Uvisst hvor mye det er å spare

Om byggingen av det nye anlegget er kronefestet til nesten en halv milliard, så er det vanskeligere å anslå hva Borregaard vil kunne spare av kraftkostnader når et nytt anlegg er tatt i bruk.

- Energiprisene varierer jo, så det er ikke lett å estimere hva vi sparer. Men når vi bruker mindre olje får vi mer langsiktige og stabile priser på energi å forholde oss til.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: