NRK Meny
Normal

Borg-bispen om islam-utspillet til Einar Gelius: - Usmakelig

Biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt, reagerer på at prest Einar Gelius kritiserer Islam for å være en lov- og maktreligion som er på kollisjonskurs med menneskerettighetene

Atle Sommerfeldt

– Det finnes autoritære elementer i islam. Men å hevde at det ikke foregår noen debatt innen islam, er en stor feil, sier Atle Sommerfeldt.

Foto: NRK

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Gelius er nå prest i Lom, etter at han fratrådte sin stilling som prest i Oslo i 2011. I dag publiserer Dagbladet et innlegg der Gelius blant annet skriver at «Problemet er religionen islam, dens ideologi og verdigrunnlag», og han takker Hege Storhaug i den islamkritiske organisasjonen Human Rights Service (HRS) for hennes politiske aktivisme.

Einar Gelius

– Vi må våge å konfrontere islam – både teologisk og politisk. Kristendommen og kirken i den vestlige verden har gjennomgått store forandringer de siste 100 årene. Ganske enkelt fordi religionen og kirken har blitt konfrontert og debattert i det åpne rom, skriver Einar Gelius.

Foto: Berit Roald / Scanpix

– Nå må snart flere våge å si dette høyt og tydelig i den pågående debatten, skriver Gelius.

Det Gelius mener er ikke representativt hverken i denne saken eller for Den norske kirke generelt, svarer Atle Sommerfeldt til Dagbladet.

– Det er usmakelig å hevde at terror er islams sanne ansikt, sier Sommerfeldt til avisen.

– Det er dette den store majoriteten av muslimer og alle seriøse islamske teologer kjemper imot. For kirken er det en viktig oppgave å støtte det. Terror er ikke en mulig tolkning av islam, sier Sommerfeldt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Motstandsbevegelsen får demonstrere

  Den nordiske motstandsbevegelsen får demonstrere i Fredrikstad likevel, opplyser deres advokat Nils Nordhus.

  – Politiet har tilbudt mine klienter å demonstrere i Fredrikstad under de samme betingelsene som tidligere, men på andre datoer enn den 29. juli. Dette er oppe til vurdering hos Den nordiske motstandsbevegelsen, sier han.

  Nazi-demontrasjonstog i Falun 1. mai 2017
  Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
 • Kripos advarer mot "Snap map"

  Kripos advarer foreldre mot den nyeste Snapchat-oppdateringen, «Snap map», som gjør det mulig for andre å se hvor du befinner deg. – Generelt så vet vi at de som ønsker å utnytte barn vil oppsøke steder hvor barna er, og kanskje utgi seg for å være barn selv. Derfor er det viktig at foreldre vet om den nye funksjonen i Snapchat, og vet hvem barna har åpen profil for og ikke, sier kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Axel Wilhelm Due, til Nettavisen.