NRK Meny
Normal

Borg-bispen om islam-utspillet til Einar Gelius: - Usmakelig

Biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt, reagerer på at prest Einar Gelius kritiserer Islam for å være en lov- og maktreligion som er på kollisjonskurs med menneskerettighetene

Atle Sommerfeldt

– Det finnes autoritære elementer i islam. Men å hevde at det ikke foregår noen debatt innen islam, er en stor feil, sier Atle Sommerfeldt.

Foto: NRK

Gelius er nå prest i Lom, etter at han fratrådte sin stilling som prest i Oslo i 2011. I dag publiserer Dagbladet et innlegg der Gelius blant annet skriver at «Problemet er religionen islam, dens ideologi og verdigrunnlag», og han takker Hege Storhaug i den islamkritiske organisasjonen Human Rights Service (HRS) for hennes politiske aktivisme.

Einar Gelius

– Vi må våge å konfrontere islam – både teologisk og politisk. Kristendommen og kirken i den vestlige verden har gjennomgått store forandringer de siste 100 årene. Ganske enkelt fordi religionen og kirken har blitt konfrontert og debattert i det åpne rom, skriver Einar Gelius.

Foto: Berit Roald / Scanpix

– Nå må snart flere våge å si dette høyt og tydelig i den pågående debatten, skriver Gelius.

Det Gelius mener er ikke representativt hverken i denne saken eller for Den norske kirke generelt, svarer Atle Sommerfeldt til Dagbladet.

– Det er usmakelig å hevde at terror er islams sanne ansikt, sier Sommerfeldt til avisen.

– Det er dette den store majoriteten av muslimer og alle seriøse islamske teologer kjemper imot. For kirken er det en viktig oppgave å støtte det. Terror er ikke en mulig tolkning av islam, sier Sommerfeldt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Varetektsfengslet for familievold

    En 40 år gammel mann er varetektsfengslet for fire uker. Han er siktet for familievold, brudd på kontaktforbud, besøksforbud og skadeverk. Mannen avviste i retten at han har slått barna og hevdet at ekskona hadde kontaktet ham. Men Moss tingrett mener det er overveiende sannsynlig at han har begått de straffbare handlingene.

  • Høyesterett avviste håndverker

    Høyesteretts ankeutvalg har sagt nei til anken fra en håndverker fra Moss.

    Borgarting lagmannsrett dømte mannen til to og et halvt års fengsel for grovt bedrageri. I tillegg må han betale 2,2 millioner kroner i erstatning til oppdragsgivere som hadde forhåndsbetalt ham for å gjøre renoveringsarbeider. 44-åringen har også mistet retten til å drive næringsvirksomhet de neste fem årene.