Hopp til innhold

For dyrt å bo på Søndre Sandøy

Søndre Sandøy opplever fraflytting. Båtplass og parkering blir for dyrt for småbarnsfamilier.

Hvaler
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

I fjor flyttet tre familier fra Søndre Sandøy. Totalt var det ni personer som ga opp drømmen om å bo på øyen uten fastlandsforbindelse.

Kritiserer kommunen

For ett lite øysamfunn med rundt seksti innbyggere er en fraflytting på ni personer ganske mye. Laila Olsen mener kommunen ikke legger forholdene til rette for de fastboende:

- For de som jobber i byen så er det veldig problematisk og fryktelig dyrt. For vanlige lønnsmottagere er det nesten umulig å bo på de østre øyene.

Dyr båtplass og parkering

Laila Olsen betaler nesten 20 000 kroner i året for å leie båtplass og parkering.

Hun er avhengig av båtplass både ved Skjærhalden og på Søndre Sandøy. I tillegg trenger hun og familien to parkeringsplasser i Skjærhalden.

- Vi har problemer med parkeringsplasser for bil, og vi får ikke lagt fra oss båten uten at det koster oss mye penger.

Vil ikke særbehandle

Hvaler kommune mener de har gjort det de kan for å legge forholdene til rette for de fastboende på Søndre Sandøy. De fastboende kan leie noen parkeringsplasser ved rådhuset, og det er 8 båtplasser tilgjengelig.

Seksjonssjef Bernt Erik Larsen mener det ikke er mulig å særbehandle øyboerne på Søndre Sandøy:

- Båtplasser og parkeringsplasser koster mye når det gjelder drift. Og det har ikke vært politikk for at dette skal være subsidiering. Men det er tilrettelagt for at de skal få ett fortrinn for å få båtplass.

Ønsker bosetting

Hvaler kommune ønsker bosetting på Søndre Sandøy. Siden 1999 har flere tomter blitt regulert til boligområder. Dette er områder med boplikt.

Men ifølge Laila Olsen blir ikke boplikten overholdt på Søndre Sandøy.

- Vi har konkrete eksempler på flere hus som bare blir brukt om sommeren. Der er noe alle vet her ute.

Boplikten opprettholdes ikke

Og hun får støtte fra høyrepolitiker Tore Adolfsen. Han bor selv på Søndre Sandøy og ser den negative utviklingen. Han mener boplikten har utspilt sin rolle på Hvaler.

- Det er jo bare å ha en postadresse og kunne dokumentere at man har bodd der i seks måneder. Da har du oppfylt boplikten.

Hvaler vil vurdere boplikten

Miljø og teknisk avdeling i Hvaler kommune vil legge frem ett forslag til kommunestyre om hvordan kommunen skal forholde seg til boplikten.

Imens varsler ordfører Paul Henriksen (Ap) økte kontroller:

- Det vi kan bli bedre på er å ta slike signaler på alvor og få undersøkt disse sakene.