NRK Meny
Normal

App-boom blant norske gründere

Interessen for å lage egne apper har tatt helt av.

Apper i Appstore

POPULÆRE: Apper for mobiltelefoner og nettbrett er hett om dagen, og Innovasjon Norge merker stor pågang.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Vi har fått flere hundre søknader, sier Ann-Mari Skinne i Innovasjon Norge i Oslo, Akershus og Østfold.

– Inspirerer unge

Antall gründere har økt kraftig det siste året. Kontoret som mottar søknader fra Oslo, Akershus og Østfold har fått nesten 1000 søknader fra gründere som vil starte noe eget.

Skinne forteller at mange søknader er fra IKT-selskaper som har lyst til å lage apper, og hun tror det er flere grunner til det.

Ann-Mari Skinne

LETT Å UTVIKLE: Ann-Mari Skinne ved Innovasjon Norge tror mange lar seg friste av apper fordi de er lett å utvikle uten for mye kapital.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Apper er vel noe som inspirerer unge, de er lette å utvikle og man trenger ikke så mye kapital. Man kan komme langt med en egeninnsats, forklarer hun.

Innovasjon Norge har i år forandret på etableringsstøtten, og fordeler nå mindre summer ut til flere gründere.

Drømmer du om å lage din egen app, har Skinne følgende råd.

– Du må ha en egen forretningsmodell og komme med noe som er vesentlig nytt. Du kan ikke kopiere andre, forteller hun.

100 millioner kroner

NRK har de siste ukene hatt fokus på gründervirksomhet, spesielt etter at næringsminister Monica Mæland (H) og resten av regjeringen foreslo å legge 100 millioner kroner på bordet for å styrke tilskuddsordningene til gründere og bedrifter.

Mange gründere gir i dag opp å følge drømmen, spesielt kvinner. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at sju av ti bedrifter ikke overlever de tre første årene.

Gründer Trygve Nesje etterlyste bedre ordninger for bedrifter som også går bra.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bøndene krever 1,8 milliarder

    Bøndene krever 1,8 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. -Det er det som må til for at bøndene skal ta igjen inntektsgapet, sier leder av Østfold bondelag Arild Uvaag. Tall fra 2016 viste at bøndene hadde en gjennomsnittlig inntekt på 330.000 kroner per årsverk før skatt. Landbruksmeldinga fra i fjor gir klare føringer, mener Uvaag.

  • Dømt for overgrep

    En 30 år gammel mann fra Moss er dømt til sju måneders fengsel for blant annet å ha fått en femten år gammel jente til å utføre seksuelle handlinger med seg selv foran et webkamera. Mannen er også dømt for å ha fått en tretten år gammel jente til å sende ham nakenbilde av seg selv. Mannens datamaskin og mobiltelefon er også inndratt.