Bompenge-demonstranter kuppet folkemøte

Sinte demonstranter stormet inn i Litteraturhuset i Fredrikstad og skjelte ut politikerne under et folkemøte. – Tonen og formen var ikke helt optimal, sier ordføreren.

Mellom 100 og 130 demonstranter stormet folkemøtet på Litteraturhuset i Fredrikstad.

Flere av byens politikere var mandag kveld samlet til et folkemøte som skulle handle om samferdsel, byutvikling, helse og hvilke visjoner politikerne har for Fredrikstad.

Men en liten stund ut i møtet stormet et stort antall demonstranter inn på Litteraturhuset og skjelte ut politikerne.

Bompengeaksjonist

Initiativtaker til demonstrasjonen i Fredrikstad, Kirsti Nelvik, sier at nok er nok.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

De hadde da nettopp blitt ferdige med å gå i demonstrasjonstog mot bomringen i Fredrikstad.

– Vi har kommet til et punkt hvor nok er nok. Jeg håpet på at det skulle komme 300 personer, og det er i hvert fall så mange som har møtt opp. Det sier litt om hva folk tenker om bomringene. Dette vil vi ikke ha, sier initiativtaker til demonstrasjonen i Fredrikstad, Kirsti Nelvik.

FrP-leder: – Ikke greit at folk blir overkjørt

Flere av demonstrantene kom med tilrop og stilte spørsmål om bomringene til panelet, men politikerne, med ordfører Jon-Ivar Nygård i spissen, ble til stadighet avbrutt av buing og tilrop da de forsøkte å svare.

– Noe av det fine med demokratiet vårt, er at man har muligheten til å protestere og legge frem synspunktene våre. Men jeg synes ikke at formen og tonen på dette var helt optimal, for å si det på en forsiktig måte, sier Nygård til NRK.

Ordfører Jon-Ivar Nygård, Fredrikstad (A)

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) i Fredrikstad var ikke imponert over tonen til demonstrantene som kuppet folkemøtet.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

På Nord-Jæren har bompengekrangelen gått så langt at det har ført til omfattende vakthold på politiske møter for å sørge for sikkerheten til politikerne. Fredrikstad-ordføreren synes at det er en trist utvikling.

– Det styrker ikke saken til de som har dette som sin fanesak. Man må klare å være ryddige, ordentlige og opptre innenfor demokratiets rammer.

Gruppeleder Bjørnar Laabak i Fremskrittspartiet har stor forståelse for at folk er frustrerte over de planlagte bomringene.

– Jeg forstår at de ga sitt sterke uttrykk for at nok er nok. Folk blir sinte. De opplever å bli overkjørt og det er ikke greit. Derfor sier også vi at vi må stoppe opp nå, sier han.

Demonstrasjon i flere byer

Også i flere andre byer ble det holdt demonstrasjoner mot bompenger tirsdag kveld. I Drammen skapte en kjør sakte-aksjon kaos i sentrum.

– Vi skjønte at vi var nødt til å øke innsatsen. Så dagens aksjon er å heve nivået. Det skal ikke være farlig, men det blir nok plagsomt. Ellers får vi ikke oppmerksomhet, sa aksjonsleder Anders Lunde i forkant av aksjonen.

I løpet av kvelden har politiet fått flere meldinger fra bilister som har vært sinte og frustrerte over at demonstrantene har fått trafikken til å stå helt stille.

Og i Kristiansand møtte flere hundre personer opp for å delta i demonstrasjonene på torget.

Aksjonsleiar Anders Lunde gjer tommel opp for aksjoen

Aksjonsleder Anders Lunde i Drammen gir tommel opp til de som deltok i aksjonen mandag kveld.

Foto: ERLEND DALHAUG DAAE / NRK