Hopp til innhold

Iselin (19): – Jeg trodde de tullet med meg

Iselin Ødegård (19) trodde ikke sine egne øyne da hun så brakka hun ble tilbudt som hjemløs rusmisbruker. Nå nå har hun funnet seg til rette i et tilbud som møter stor motstand.

Brakker

MODULER: Iselin bor i modul utenfor Sarpsborg og trives til tross for en negativ start.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Iselin er en av flere tusen som har stått i boligkø her i landet, men i våres fikk hun tilbud om å flytte inn i en boligmodul.

– Her skulle jeg ikke bo, det var det første som slo meg, forteller om sitt første møte med den 17 kvadratmeter store modulen.

– Finere enn jeg hadde trodd

Iselin Ødegård

TRIVES: Iselin Ødegård sliter med rus og fikk tilbud om å bo i modul. Hun var kritisk til å begynne med, men trives. Her sammen med hunden Teo som hun passer for en venn.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Kritikken har haglet mot å bosette rusmisbrukere i brakker og Iselin innrømmer at hun ikke var særlig positiv da hun fikk tilbud om sin egen.

8 av 10 norske kommuner svarer i en NRK-undersøkelse at de sliter med å finne bolig til rus- og psykiatripasienter, og å integrere dem i lokalmiljøet.

– Så langt unna alt og alle, men så begynte jeg å like meg her og brukte mer tid hjemme. Det er stille og rolig, jeg får puste her og jeg er langt unna byens drama.

– Jeg kan bare låse døra, så er jeg alene for meg selv.

Iselin kom fra rusinstitusjon og fikk tilbud om å flytte inn i en av Sarpsborg kommunes ti moduler. Nesten seksti bostedsløse står i kø.

Hun lo litt da hun så en knall rosa stol midt i rommet, men har pyntet med både Sarpsborg 08-vimpler og sine egne bilder.

– Man kan jo bare bruke fantasien og pynte opp å gjøre det hjemmekoselig. Og nå har det blitt finere enn jeg hadde trodd. Jeg trodde helt ærlig at de tullet med meg, så jeg fikk jo sjokk, sier hun.

Hun mener brakke er et mye bedre tilbud til rusmisbrukere enn institusjonen var.

– Det ble mye bråk og flying i dører. Her kan jeg få bestemme selv. Jeg kan ha gjester når jeg vil og nyte friheten.

Iselin Ødegård

PYNTER: Iselin Ødegård trives i modulen sin, selv om hun gleder seg til å flytte inn en ny leilighet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Direkte farlig å bo

Til tross for sin unge alder har hun både bodd og sett steder som hun mener det ikke går an å bo i.

– Det ser helt for forferdelig ut og er dessuten er flere av stedene direkte farlige å bo i.

Hun mener moduler fungerer godt hvis det er tilsyn med boligen og hun mener de bør ligge sentralt.

– I tillegg ville jeg hatt en vakt ved modulene, slik at vi kunne ta kontakt hvis det var noe eller trenger hjelp til noe, forteller hun.

Selv har hun vist at hun klarer å ta vare på den lille hybelen sin og flytter snart inn i leilighet i sentrum.

– Jeg synes alt er perfekt med modulen jeg, bare flytt den litt nærmere byen, sier hun.

Øyvind Arntzen er selv tidligere rusmisbruker og jobber i dag som rådgiver for boligkontoret i Sarpsborg i tillegg til å være prosjektleder for Rusmisbrukernes interesseorganisasjon RIO.

Øyvind Arntzen

BRA TILBUD: Øyvind Arntzen i ved boligkontoret i Sarpsborg synes det er en fin læringsarena å la rusmisbrukere få prøve seg i moduler før de får egne leiligheter.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Han mener det er meningsløst å bosette folk som ikke klarer å bo. Da er en 17 kvadratmeter modul en god start.

– Her har de alt de trenger og alt er nytt. Det er et verdig botilbud. Hvis de skal flytte rett inn i en 60 kvadratmeter leilighet og ikke klarer å bo, så vil vi jo slå bena under dem. I modulen kan de prøve seg og lære. En modul er en super læringsarena, forklarer han.

Han sier han har sett mange eksempler på at folk ikke klarer å bo uten oppfølging. Og i stedet for å lære seg å bo, ødelegger de leilighetene de har fått tilbudt.

– Tre knuste leiligheter og flere tusen kroner i gjeld er det vi sender dem ut i samfunnet med igjen. De får en gjeld de ikke klarer å betale tilbake. Hadde jeg ikke hatt et sted å bo, så hadde jeg vært mer enn glad for å få et slikt tilbud. Det er viktig å merke seg at boliger ikke løser noe uten oppfølging.