Boligmarkedet flater ut

Boligsalget går ned. Den store byggeboomen får skylda.

Byggebom i Østfold
Foto: Birger Kjølberg / NRK

Det mener meglere i østfold.

- Står tomme

Nye boliger spretter opp over store deler av østfold - i flere år har boligbyggingen vært enorm. Det merkes nå i boligmarkedet.

- Store nye prosjekter tar mye lengre tid enn hva de gjorde for bare et år siden. Det merker vi svært godt, sier megler Martin Witnes i Postbanken eiendom AS.

Det er særlig nye leilighetskomplekser og nye eneboliger meglerne sliter med å få solgt. De mener toppen kan være nådd.

Frode Eriksen , leder Østfold eiendomsforening

- Det er flere tomme leiligheter som står over lengre tid, sier leder Frode Eriksen i Østfold eiendomsmeglerforening.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

- Det er flere tomme leiligheter som står over lengre tid. De som er på jakt etter boliger har mer å velge mellom nå, og de har bedre alternativer å velge mellom, sier leder Frode Eriksen i Østfold eiendomsmeglerforening.

Tar tid for biligselgere

Også de som vil selge sine boliger merker at det nå tar lengre tid.

- Markedet er egentlig veldig tungt. Folk tør ikke kjøpe hvis det er høye husleier. De vil ha selveierleilighet. Og da er det vanskelig for oss som prøver å selge, sier Line Madeleine Wang-Erlandsen til NRK.

Nedgang

Salget av nye boliger i Østfold gikk ned med 12.5 prosent i tredje kvartal, siden samme periode i fjor. Meglerne merker tendensen: Folk nøler mer med å kjøpe nytt.

- Vi ser jo at det er noen som er mer forsiktige enn før. Vi ser også at flere av de som skal selge først kjøper nytt og deretter prøver å selge. Det merkes også i markedet, sier Frode Eriksen i eiendomsforeningen.