NRK Meny
Normal

Blindeforbundet vil også ha sluser på Rygge

Norges Blindeforbund ber om et møte med samferdselsministeren for å få passasjersluser helt ut til flyene på Moss Lufthavn Rygge.

Moss Lufthavn Rygge
Foto: Luftforsvaret

Tidligere fikk Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon nei fra statsråd Liv Signe Navarsete - men det skremmer ikke generalsekretær Gunnar Haugsveen i Norges Blindeforbund.

- Oppsiktsvekkende

- Det vil jo være oppsiktsvekkende, for å si det forsiktig, dersom statsråden skulle vise seg å ikke være villig til å følge opp krav til universell utforming. Dette handler om å gjøre flyplassen tilgjengelig for flest mulig.

 

Portrett Gunnar Haugsveen

Generalsekretæren i blindeforbundet syns det er oppsiktsvekkende at ikke samferdselsministeren vil ha Moss Lufthavn Rygge tilrettelagt for flest mulig av de reisende.

Foto: Thomas Barstad Eckhoff

 

- For synshemmede handler det om lys og skilting, denslags som egentlig er til fordel til alle mennesker.

For liten flyplass

Statsråd Navarsete har tidligere gitt et negativt svar på et ønske fra Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon om å lage sluser helt ut til flyene. Begrunnelsen er at det blir for dyrt å lage sluser i forhold til den anslåtte trafikken på flyplassen. På Rygge må alle passasjerer derfor gå trapper for å komme inn og ut av flyene.

Det er bare de seks største flyplassene her i landet som har sluser helt ut til flyene. Blindeforbundet akter ikke å gi opp kampen om de også skulle få et negativt svar i forhold til Rygge.

Dyrere å gjøre det senere

- Jeg tviler på at investeringene er så veldig store, sier Haugsveen.

- Men under alle omstendigheter så vil det være enda dyrere å følge dette opp etter at all utbygging og videreutvikling av flyplassen er gjennomført.

- Alle signaler vi har fått fra regjeringen og samferdselsministeren til nå tyder på at de er villige til å gå langt for å gjøre transportsystemer tilgjengelige for så mange som mulig.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra Østfold klokka 18:50.
  • -Uegnet for eldre og syke innsatte

    Halden fengsel er uegnet for eldre og syke innsatte. Det sier advokat Harald Otterstad. Otterstad er forsvarer for 83-åringen som ble dømt til 13,5 års ubetinget fengsel for å ha drept sin kone med gevær i parets hjem i Sarpsborg. 83-åringen søker nå om benådning på grunn av sviktende helse. Ifølge Otterstad har ikke fengselet kapasitet til å følge opp mannen. Are Høidal, Fengselsleder i Halden fengsel, vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier det er Halden kommune som er ansvarlig for helsetjenesten i fengselet. Ellers legger Høidal til at de tilrettelegger for soning i alle livsfaser i norsk kriminalomsorg, fra ung til gammel.