Blendet av laserlys på Rygge

Fire ganger i fjor ble piloter blendet ved innflyvning til Moss Lufthavn Rygge. – En alvorlig ulykkesrisiko, mener flygerforbundet.

Ryanair

Folk som blender piloter med laserlys fra bakken er et problem på norske flyplasser. Også ved Moss Lufthavn Rygge, hvor dette skjedde fire ganger i fjor.

Foto: Rainer Prang / NRK

Fire ganger i fjor ble piloter blendet av laserlys ved innflyvning til Moss Lufthavn Rygge.

Totalt ble det rapportert inn 126 slike hendelser ved norske flyplasser i fjor.

– Alvorlig ulykkesrisiko

Sikkerhetsansvarlig i Norges flygerforbund, Jo Bjørn Skatvold, sier laserlysene utgjør en alvorlig ulykkesrisiko.

- De som gjør dette, forstyrrer en viktig prosess i flyvningen og øker faren for at ting kan skje. De blender pilotene med det kraftige lyset, for den smale strålen som går ut fra pennen utvider seg og dekker hele cockpit-vinduene. Resultatet er at pilotens øyne, som da er tilvendt mørke, blir utsatt for altfor sterkt lys. Det kan også føre til øyeskader hos pilotene, sier Skatvold.

– Som å få en 50 toms lysskjerm i fleisen

Han forklarer at det ofte er ganske stor distanse fra stedet der personen med laserpennen står og flyet som kommer inn for landing. Over denne distansen blir lysstrålen bredere.

– Strålen er mye større når den treffer flyet, og i tillegg vil lamineringen i cockpitvinduet spre lyset. Det blir som en 50 toms skjerm som plutselig lyser opp og blender piloten, sier Skatvold.

– Dette er alvorlige lovbrudd

Han sier at det er pennelasere av litt større styrke enn de som er mest vanlige blant folk som brukes mot fly.

– Personene som gjør dette står på bakken og peker eller sikter på flyet med laserne og prøver å følge det - enten med stativ eller håndholdt, sier Skatvold.

Han mener at slike handlinger bør betraktes som forbrytelser og ikke bare guttestreker.

– De fleste som har blitt tatt har vært mindreårige, men det er også funnet voksne, i utgangspunktet fornuftige, personer som burde vite bedre, men foreløpig er regelverket såpass ullent foreløpig at det har vært forskjellige reaksjoner fra de forskjellige politikammerne, sier Skatvold.

Personer som blender flygere med laserpenn risikerer flere års fengsel.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha lisensfelling i ulvesonen

    Når bestandsmålet for ulv er nådd, mener Norges Jeger- og Fiskerforbund at regjeringen må bruke skjønn og åpne for lisensfelling også i ulvesonen. Det er Klima- og miljødepartementet som har siste ord i saken og forbundet forutsetter at statsråd Ola Elvestuen bruker det handlingsrommet lovverket gir for å fatte vedtak om lisensfelling innenfor ulvesonen.

    Ulv skutt i Øyer
    Foto: Line Marie Fosser Vogt / NRK
  • Fredrikshald imponerte i futsal

    Det nyopprykkede laget Fredrikshald imponerte i eliteserien i futsal i dag. 140 tilskuere så haldenserne spille uavgjort 7-7 mot fjorårets seriemestere Sandefjord, skriver Halden Arbeiderblad.