NRK Meny
Normal

Ble stoppet med 1900 mink i lasten

Mattilsynet måtte å gripe inn for å sikre at dyrene fikk tilstrekkelig med mat og drikke, da minken ikke fikk krysse svenskegrensen.

Tollvesenet i Hån i Sverige, ved grenseovergangen på Ørje, stoppet tirsdag en transportør som fraktet med seg 1900 mink fra Norge til Latvia.

– Tolltjenestemannen oppdaget at det var feil i attesten transportøren hadde med seg for å frakte dyrene over grensen. Jordbruksvernet ble kontaktet og transportøren ble bedt om å skaffe korrekte papirer og ivareta dyrene, forteller kommunikasjonsrådgiver i det svenske tollvesenet, Åsa Gunnarsson, til NRK Østfold.

Fikk ikke nok vann

Transportøren mente at det ikke var noen problem med dyrenes tilgang på mat og vann, men Mattilsynets avdeling for Østfold og Follo valgte å gripe inn for å sikre tilstrekkelige forhold for minken.

– Vi ble kontaktet av Jordbruksvernet og det svenske tollvesenet for å bistå i saken. Det manglet dokumentasjon for å reise inn i Sverige, og det var da vi valgte å undersøke forholdene. Dyrene hadde ikke fått tilstrekkelig med vann i forhold til hva som er kravet for et visst antall timer, forteller avdelingsleder Jarle Bergsjø til NRK Østfold.

Er det forsvarlig å frakte mink på denne måten?

– Det er jo en transport som er beregnet på denne typen dyr, men det er klart at det er trangere der enn det er i ordinære oppstallingsforhold.

Bergsjø påpeker likevel at det er sjelden pelsdyr fraktes ut av Norge, og transport av et så høyt antall mink er ikke hverdagskost for Mattilsynet.

Les også: Mattilsynet anmelder minkbonde

Undersøker minkens helsetilstand

Transportøren måtte returnere til Norge, og minkene ble fraktet til Eidsberg for et midlertidlig opphold.

– Vi jobber fortsatt intenst med denne saken, da vi mangler dokumentasjon på den besetningen dyrene stammer fra. Vi undersøker minkens helsetilstand og sørger for at de bli tilfredsstillende ivaretatt, sier Bergsjø.

Minken kommer fra et pelsdyrfarm i Rogaland og ble fraktet over til Østlandet natt til tirsdag.

Ifølge Mattilsynet vil transportøren få reise med dyrene så fort papirene er på plass, og det er forventet at minken kan krysse den svenske grensen i kveld.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Spydeberg på rådmannsjakt igjen

    Rådmann Gry Sjødin Neander i Spydeberg har takket ja til å bli ny rådmann i Kongsvinger. Neander har vært rådmann i Spydeberg siden september 2017, og skulle etter planen sittet i stillingen til ny kommune er etablert 1. januar 2020. – Arbeidet med å sikre ny ledelse i Spydeberg har selvsagt allerede startet, skriver ordfører i Spydeberg Petter Schou.

  • Krever utredning om Tim Daniel

    Sakkyndige må finne ut hvorfor seksten måneder gamle Tim Daniel døde. Det krever foreldrene. Gutten var avhengig av helsehjelp døgnet rundt, men mistet livet mens han bodde i en kommunal barnebolig i Sarpsborg. Fylkesmannen mener Sarpsborg kommune har brutt kravet om forsvarlige tjenester, men at kommunen ikke kan klandres for selve dødsfallet.

    Tim Daniel Harlem
    Foto: Privat