Hopp til innhold

Startet suksess-magasin som 12-åring

Litt skolelei begynte 12-åringen å skrive om båtlivet i nabolaget. Ti år senere har magasinet Båtens Verden et opplag på 9000.

Vi må få mer gründervirksomhet inn i barne- og ungdomsskolen. Det mener Vetle Børresen, som startet magasinet Båtens verden som 12-åring. Det å starte for seg selv kan være et godt alternativ til elever som er skolelei.

UNG GRÜNDER: Vetle Børresen startet båtmagasin som 12-åring. Nå vil han ha mer gründervirksomhet på timeplanen.

Valglogo

– Jeg turte nesten ikke å intervjue folk. Jeg tror jeg gikk opp trappen fem ganger før jeg tok mot til meg og spurte om et intervju, ler Vetle Børresen, ansvarlig redaktør for magasinet Båtens Verden.

Starten på et av landets voksende båtmagasiner, startet i nabolaget med en bunke A4-ark som han solgte til venner og kjente.

Lei skolen

– Når jeg ser på den første lederen min, må jeg le. Jeg husker jeg ikke skjønte hvordan jeg skulle klare å skrive så langt. Men det er jo gøy å lese at jeg skrev at målet vårt var å ta opp konkurransen med de andre båtmagasinene. Og det har vi jo klart, smiler han bredt.

Vetle Børresen, Båtens Verden

IVRIG: Vetle Børresen mener det er viktig å starte tidlig som gründer, og at det kan være et alternativ til skoleleie.

Foto: Anette Torjusen / NRK

12-åringen, som startet Båtens Verden med to medelever på barneskolen, har blitt 22 år. Tre gründere har blitt til sju kolleager og i sommer har de reist land og strand rundt for å promotere bladet.

Se video av guttene på båtmessen som 13-åringer

Han var selv skolelei og fikk smaken på lærdom da han startet elevbedrift gjennom Ungt entreprenørskap på barneskolen i Fredrikstad. Det ga han gnisten tilbake. Han mener flere elever bør få muligheten til å starte bedrift tidlig.

– Man har ingen forpliktelser når man er så ung og man er uavhengig. Samtidig så er det en ideell tid å prøve og feile litt, forklarer han.

Førsteutgave av Båtens Verden

FØRSTEUTGAVEN: Et A4-ark vitner om en sped begynnelse. Flere ark stiftet sammen ble solgt i nabolaget.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Mange ideer burde vært satt ut i live

Han tror også elevbedrifter kan være en løsning for mange elever som er skolelei. For det å vite at det finnes flere alternativer til videre utdanning, er også bra, mener han.

– Man bør gjøre det enklere for elever å ta med arbeidet videre inn i skolen. Vi gjorde oss mange erfaringer rundt det, sier han.

Per Lilleng, Innovasjon Norge

PRIORITERE: Per Lilleng i Innovasjon Norge sier det er harde prioriteringer som må til, og at det er gründere med potensial til å opprette arbeidsplasser som ofte får støtte.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Direktør for Innovasjon Norge i Oslo, Akershus og Østfold, Per Lilleng, vil gjerne ha større satsing på gründere i skolen, men sier det er en hard kamp om pengene.

– Det blir en avveining om hvordan vi skal bruke ressursene. Vi må bruke bruke ressursene der det er størst innovasjon og mulighet til å utvikle mange arbeidsplasser.

Børresen tror mange ideer går dukken fordi de unge ikke får hjelp.

– Jeg kjenner mange som sliter med hva man skal gjøre og hvordan man skal starte. Når man ikke finner ut av det går motivasjonen i dass. Og det er litt trist, for det er mange gode ideer som burde vært satt ut i live.