Hopp til innhold

Ble fostermor for pinnsvinunger

Det er flere pinnsvin som trenger hjelp om sommeren. Anita Nordtug i Råde har tatt til seg fire som ble alene etter at moren deres ble påkjørt. Men de skal tilbake til naturen når de er store nok.

De fire pinnsvinungene trengte hjelp da moren deres ble påkjørt.

PINNSVINUNGER: Ole, Dole, Doffen og Bolla får kjærlighet og pleie hos Anita Nordtug i Råde.

Foto: Natalie Kristiansen

– Det er vanskelig med hun lille som ikke går så veldig opp i vekt. Det gjør meg bekymra, sier Anita Nordtug til NRK mens hun viser frem fire små pinnsvin.

Pinnsvinmoren ble funnet påkjørt i Rakkestad, og dyrevenner tok seg av barna og leverte dem til Nordtug, skriver Rakkestad Avis.

De små firbeinte har fått navnene Ole, Dole, Doffen og lille Bolla. Nordtugs småbruk i Råde har vært deres nye hjem i to uker.

Hektisk for Pinnsvinhjelpen

Siden Nordtug ikke har erfaring med pinnsvin fra før, tok hun kontakt med den frivillige organisasjonen Pinnsvinhjelpen. De har som formål å øke pinnsvinbestanden, og hjelper enkeltdyr som er skadet eller syke, eller for små til å klare seg selv. Alle dyrene skal settes ut i naturen igjen.

Om sommeren er det hektisk på telefonen hos Pinnsvinhjelpen.

– Det ringes mye om unger som er alene, voksne pinnsvin ute på dagtid og skadde dyr, sier leder i organisasjonen, Ingrid Fosse.

Man har plikt til å hjelpe dyr som er hjelpeløse, men det er viktig å huske på at pinnsvin er ville dyr.

– Du skal vite hva du gjør og du skal vite når du skal til en veterinær. Dette er et vilt dyr, det skal ikke gå fra fang til fang eller hånd til hånd. Det skal være i fred og respekteres. Pinnsvin er ikke kjæledyr, sier hun.

– Vær forsiktig med maten

Ifølge Fosse er det flere feller å gå i, selv om man prøver å hjelpe. Å gi pinnsvinene melk er det verste du kan gjøre.

– Og ikke gi pinnsvin avokado! Det vet vi gjennom forskning er giftig. Og man skal heller ikke gi juice og annen frukt til pinnsvin, pinnsvin er nemlig kjøttetere.

Anita Nordtug har tatt til seg fire pinnsvinunger som hun passer på.

FOSTERMOR: Anita Nordtug steller med pinnsvinungene.

Foto: NATALIE KRISTIANSEN/NRK

Derfor kan de gjerne få kattemat.

I Råde trives Nordtug godt som fostermor for de fire firbeinte, og selv om hun vet at det er i naturen de hører hjemme, syns hun det blir trist når de er store nok til å forlate henne.

– Det aller mest magiske er å se at de vokser. Selv om det er litt trist å se at de blir halvville, så er det fint å se at naturen gjør det den skal. De begynner å knurre og frese lit og tar ut piggene, det er kjempekult, avslutter Nortug.