Blå Kors i Råde måtte stenge: – Kirkegården neste?

Bjørn Gunnar Nilsen fra Rakkestad er fortvilet over at Blå Kors Hauga i Råde har stengt på ubestemt tid. Når alkoholen tar overhånd, har han funnet hjelp der. Nå er han overlatt til seg selv.

Bjørn Gunnar Nilsen

Bjørn Gunnar Nilsen har vært rusfri siden september. Nå er han skuffet over at Blå Kors Hauga må stenge dørene på ubestemt tid.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

– Jeg pleide å gå dit på dagen og fikk godt stell. Jeg fikk komme tilbake på beina etter en dag eller tre. Dette er bare helt tragisk. Når jeg har vært der har jeg kommet unna miljøet hjemme, bort fra ølbokser og butikken, sier han.

Stengt på ubestemt tid

Blå Kors i Råde er en privat omsorgsinstitusjon som er avhengig av at kommunene i fylket kjøper plasser. I alt er det 17 behandlingsplasser og ifølge Blå Kors må 11 av plassene være i bruk til enhver tid for at det skal gå rundt.

Ingunn Skaara

Ingunn Skaara ved Blå Kors Fredrikstad sier at de er avhengige av at kommunene i fylket kjøper plasser av dem.

Foto: Tomas Berger/NRK

Mandag ettermiddag ble institusjonen stengt på ubestemt tid, og ti ansatte er permittert. Det var med tunge skritt Bjørn Gunnar Nilsen dro hjem til Rakkestad i går.

– Kirkegården neste? Så galt kan det faktisk gå. Nå må jeg hjem til ensomheten igjen, sier han.

Administrerende direktør i stiftelsen Blå Kors Fredrikstad, Ingunn Skaara, sier det bare har blitt færre og færre brukere.

– Det kommunene sier, er at de først skal bruke egne tjenester, altså både dagtjenester og kveldstjenester, før de kjøper fra private aktører som oss. Det er den informasjonen vi har fått, forklarer hun.

Fredrikstad avhengig av plasser på Hauga

Fredrikstad kommune har bygd egne boenheter på Trara, men sier de fortsatt er avhengig av korttidsplasser på Hauga.

– Jeg var ikke klar over at de hadde stengt, vi fikk bare beskjed om det da vi skulle søke plass til en pasient. Vi har vært kjempefornøyde med dette akuttilbudet, så vi må se litt på dette og finne ut hvordan det kan løses, sier Anne Kristine Nitter, som er kommuneoverlege i Fredrikstad.

Anne Kristine Nitter

Anne Kristine Nitter i Fredrikstad kommune er fornøyd med tilbudet ved Blå Kors Hauga, og synes det er trist at de har stengt dørene.

Foto: Tomas Berger/NRK

Lei seg

Bjørn Gunnar Nilsen har nå vært rusfri siden september i fjor.

– Jeg har ligget og sittet og småsnufset i hele natt. Det er mange som har det mye vanskeligere enn meg, jeg lurer på hva som skjer med dem når de ikke har Blå Kors å komme til. Det er ikke noe vits å søke på det offentlige, der er det vel ventelister lange som år, undrer han.

Nå bærer det hjem til Rakkestad.

– Dette er bare trist. Vi får håpe på det beste, avslutter Nilsen.