NRK Meny
Normal

Biskopens 1. mai-appell

Biskop Atle Sommerfeldt roste fagbevegelsen og ga et rungende «nei» til søndagsåpne butikker. Han oppfordret også til å gi flere flyktninger beskyttelse og til en mer rettferdig klimapolitikk.

Biskop Atle Sommerfeldt holdt 1. mai-appell i Askim

Biskop Atle Sommerfeldt holdt 1. mai-appell i Askim. Her med Petra Brinch, leder av AUF Askim og omegn og fylkesordfører Ole Haabeth.

Foto: Anne Jorunn Nilsen

Biskop i Borg bispedømme, Atle Sommerfeldt, startet dagen med den tradisjonelle gudstjenesten i Ørje, før han dro til Askim og holdt 1. mai-appell på Folkets Hus.

Leder for LO Indre Østfold, Thormod Jaavall, var strålende fornøyd med dagen. Før fjorårets 1. mai-tog var det 26 år siden sist. – Det var rundt 250–300 som gikk i toget og det er veldig bra oppmøte. Biskopen holdt en kjempefin appell, sier han.

Kritikk fra høyresiden

I forkant av 1. mai-appellen har Sommerfeldt fått kritikk fra høyresiden for å støtte venstresidens politikk. Men han er ikke redd for å bli for politisk:

– Vi må alltid vurdere hvordan man som kirkeleder skal markere seg i samfunnsspørsmål. Og de spørsmålene jeg har forholdt meg til har vært disse tre som er forankret i kirkemøtet; søndagsåpne butikker, at Norge bør ta imot flere flyktninger og en rettferdig klimapolitikk. Og så la jeg til at jeg betrakter fagorganisering som en veldig viktig del for å skape et rettferdig samfunn, sier han.

Tillitserklæring

Biskop Atle Sommerfeldt startet med å takke for invitasjonen som han betrakter som en stor tillitserklæring.

– Kirkelederes forståelse av arbeiderbevegelsens kamp for rettferdighet under parolen Gjør din plikt, krev din rett! har dessverre til tider vært svært mangelfull og gjort det lite naturlig at en biskop blir invitert av fagbevegelsen til å holde appell. Takk skal dere ha!, sa han i talen.

Ros til fagbevegelsen

Biskopen roste fagbevegelsen og påpekte at en fri og godt organisert fagbevegelse fortsatt er en forutsetning for et inkluderende samfunn i Norge i dag. Samtidig mener han det er et problem at mange arbeidstakere ikke fagorganisert:

– Den store utfordringen i vårt samtid er ikke at fagbevegelsen er for sterk, men at for mange arbeidstakere ikke er fagorganisert og deltar aktivt i arbeidet med å sikre alle arbeidstakeres rettigheter, anstendige arbeidsavtaler og rettferdig behandling, sa han i talen.

Nei til søndagsåpne butikker

Atle Sommerfeldt understreket også et tydelig nei til søndagsåpne butikker og hilste til regjeringen med at det var ingen skam å snu.

Stor applaus

Sommerfeldt høstet stor applaus da han oppfordret Norge til å ta imot flere flyktninger og mente at fagbevegelsen må ta et større ansvar for en rettferdig klimapolitikk.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Moi og Tarik på landslaget

    Både Tarik Elyounoussi og fetteren Mohamed Elyounoussi er tatt ut i Norges A-landslagstropp. Tarik har vært skadet i sesongoppkjøringen til Olympiakos, men har trent for fullt i to uker. – Han har egenskaper vi trenger, sa hovedtrener Lars Lagerbäck på pressekonferansen i dag. Kvalik-kampene mot Aserbadjan og Tyskland spilles 1. og 4. september.