NRK Meny
Normal

Biskopen bød asylsøkerne på kransekake

Biskopen i Borg var på julebesøk hos asylsøkerne på Veumalleen mottak i Fredrikstad i dag. Der bød han på kransekake og rettet en pekefinger mot kommunene i Norge som ikke bosetter mange nok av dem som har fått opphold i her.

Biskop Atle Sommerfeldt serverer kransekake til asylsøkere

Biskop Atle Sommerfeldt serverte kransekake til asylsøkerne på Veumalleen asylmottak i dag.

Foto: Remi Drageset/NRK

På Veumalleen asylmottak i Fredrikstad venter flere som har fått oppholdstillatelse i Norge på å bli bosatt ute i norske kommuner. Det synes biskop Atle Sommerfelt er trist og uholdbart.

– Vi må rett og slett gjøre det politisk umulig for kommunepolitikerne å ikke bosette det antallet flyktninger og asylsøkere som de blir bedt om. Dette gjelder jo mennesker som etter Norges strenge asylpolitikk har fått opphold her. Da må kommunene ta ansvar for å bosette dem, sier Sommerfelt bestemt.

Vil diskutere løsninger

Han hører at enkelte kommuner sier utfordringene med bosetting er for store. Det vil han gjerne diskutere og finne løsninger på i fellesskap.

– Vi kan sammenlikne med 2. verdenskrig. Tenk om svenskene hadde gjort det så vanskelig for oss nordmenn å bosette seg i Sverige da vi trengte som mest? spør han.

Han vil også sende utfordring ut til folk flest.

– Vi må akseptere at mennesker som kommer fra en krevende og dramatisk livssituasjon har behov for å holde på sin kultur, selv om de kommer til et nytt land.

Optimistisk

Biskopen ønsker likevel å være optimistisk. To kommuner i Østfold, Fredrikstad og Sarpsborg, bosetter flere flyktninger enn de blir bedt om. Sommerfelt håper flere vil følge etter.

Sommerfelt hørte på asylsøkernes historier på asylmottaket i Fredrikstad, og er rystet over fortellinger om både sju og ti års opphold uten at de er bosatt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Færre innbyggere i Eidsberg

    Eidsberg hadde den største nedgangen i folketallet av kommunene i Østfold første kvartal i år, med en nedgang på 33 innbyggere. Fredrikstad hadde den største økningen, med 162 nye innbyggere. Askim og Våler hadde også stor økning i folketallet i perioden.

  • Går for felles renseanlegg

    Styret i Frevar, Fredrikstads selskap for vann, avløp og renovasjon, sa tirsdag ja til planene om å bygge et felles renseanlegg for Fredrikstad og Sarpsborg, skriver Fredriksstad Blad.
    De to kommunene kan spare over 250 millioner kroner på et felles renseanlegg, i forhold til å ruste opp anleggene i begge byer. Nå er det opp til politikerne å avgjøre saken.