NRK Meny
Normal

Biskop opprørt over netthets av romfolk

– Det er utrolig trist.

Atle Sommerfeldt

Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, reagerer på rom-hets på nettet.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, synes det er trist å se at folk hetser romfolket i kommentarfelt og på sosiale medier.

Etter at bystyret i Fredrikstad bestemte at romleiren i byen skal flyttes fra Øra til Lisleby har det flommet over av nedsettende kommentarer.

– Jeg syns det er utrolig trist og veldig forstemmende at mennesker omtaler andre mennesker på denne måten, sier Sommerfeldt til NRK.

– Vi har ventet på denne dagen

Romleiren flyttes til Lisleby

Nicolai ble svært glad for beskjeden om at rumenerne får flytte til Lisleby.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Det var torsdag denne uken at bystyret i Fredrikstad bestemte at romleiren skulle flyttes.

Nå overnatter de i to campingvogner og en buss, men om ikke lenge skal kommunen sørge for brakker, vann og sanitæranlegg på Lisleby.

– Alle er veldig glade for dette. Vi har ventet på denne dagen, og vi gleder oss til å flytte dit, sa Nicolai på vegne av de fremmøtte i bystyret torsdag kveld.

– Hører ingensteds hjemme

Biskop Atle Sommerfeldt mener flertallet av politikerne i bystyret har vist godt lederskap og funnet frem til en humanitær løsning.

Romfolk flytter til Lisleby

Hit til Lisleby i Fredrikstad skal romfolket flytte.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Fredrikstad er en av få byer i Norge som legger til rette for romfolket. De fleste steder er de overlatt til seg selv og må sove ute i vogner, biler, telt og under bruer.

– Noen kommentarer går på at de bør sendes hjem og ikke har noe her å gjøre. Hva tenker du om det?

– At 70 000 mennesker i Fredrikstad ikke skal kunne gi rom for 20 mennesker fra romfolket hører ingensteds hjemme, svarer biskopen.

Han mener kirken ikke har gjort nok for å motvirke holdningene som kommer til uttrykk i kommentarfeltene.

– I dag har jeg bedt prostene i hele bispedømmet om å gi prestene beskjed om at de må ta opp menneskeverd og vår plikt til å være rause overfor fremmede i sin forkynnelse, forteller Sommerfeldt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uavklart navnestrid

    Det er fortsatt uvisst hva som blir det nye navnet på storkommunen med Aurskog Høland og Rømskog. Kommunalminister Jan Tore Sanner møtte partene i dag. Rømskog ønsker navnet Setten, mens Aurskog Høland vil ha Aurskog Høland. Ordfører i Rømskog Thor Håkon Ramberg sier Sanner avgjør det nye navnet om kort tid.

  • Husstander uten vann i Halden

    Flere husstander på sydsiden i Halden er uten vann grunnet lekkasje, melder HA. Utbedringsarbeidet kommer til å vare utover dagen og Kirkegata blir stengt.