Birøkterne forsvinner

Det blir stadig færre birøktere i Østfold. De siste 25 årene er antall birøktere nesten halvert, og denne utviklingen bekymrer Østfold Birøkterlag.

Birøkter med biesverm

Birøkter med biesverm

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

- Vi har mistet ca. 20-25 medlemmer bare i år, sier Jens Martin Nybøle som er leder i Østfold Birøkterlag.

Bekymringsverdig

Fremdeles holder flere millioner bier til i bikuber her i fylket, men de atskillig færre enn for 25 år siden. I 1982 hadde Østfold ca. 500 birøktere - nå er det ca bare 280 birøktere igjen - som er tilknyttet birøkterlaget. - og det er en utvikling som bekymrer:

- Det bekymrer, med tanke på hvor viktig det er at vi tar vare på biene og det biene gjør i naturen. Det er viktig at vi klarer å rekruttere nye birøktere, sier Nybøle.

Røkterlaget har summet seg

Og nettopp derfor intensiveres nå arbeidet for å få flere til å interessere seg for bier.

- Vi kjører nybegynnerkurs hvert år, og Norges Birøkterlag har nå også ansatt folk som primært skal jobbe med å legge forholdene til rette for bedre rekruttering.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uavgjort for Sarpsborg 08

    26. runde i Eliteserien endte med uavgjort 2–2 mellom Molde og Sarpsborg 08. Sarpsborgs Jørgen Horn og Patrick Mortensen scoret gjestenes mål i Møre og Romsdal.

  • Uavgjort for FFK, tap for Moss

    Moss tapte 3-0 mot Alta i Finnmarkshallen. I Oslo ble det et målløst oppgjør mellom FFK og Grorud. FFK er sikret kvalifisering etter at Raufoss vant sin kamp i dag og med det er klare for opprykk til 1. divisjon.