NRK Meny
Normal

Billigere sprit på sikt i Sverige

Det er intern uenighet i den svenske regjeringen om alkoholavgiftene skal økes eller ei. Statsminister Fredrik Reinfeldt mener avgiftene skal senkes.

Vinflasker
Foto: Rainer Prang / NRK

Onsdag denne uken meldte den svenske regeringen at de ikke kommer til å senke skatten på alkohol. 

Folkehelseminister Maria Larsson (KD) mener det er uaktuelt å senke avgiftene, og hun sier den storstilte smuglingen som pågår skal stoppes med mer kontroll ved grensene mot Europa, og mot restauranter der ulovlig importert og innsmuglet sprit selges.

 

Fredrik Reinfeldt
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX

Vil ha ned avgiftene

Men selv om Kristelig Demokratenes folkehelseminister ikke vil røre avgiftene, er statsminister Fredrik Reinfeldt (Moderaterna) av en helt annen oppfatning, og han ser ikke bort i fra at avgiftene på sikt kan komme til å bli redusert.

- Vi moderater har i flere år hevdet at de høye spritskattene vil lede til alkoholturisme og kunne medføre store sosiale problemer, sier han.

Reinfeldt mener avgiftspolitikken  har vist seg i praksis ikke å fungere, og at alkoholturismen blomstrer i beste velgående, med  svensker som har opprettet egne "garasjeutsalg" for vin, sprit og øl, skriver nettstedet Drugnews.

 Reinfeldt sier også at Moderaterna ventet på et utspill om lavere avgifter fra eks-statsminsiter Göran Perssons regjering, men det kom aldri.

- I budsjettforslaget  vi denne gangen har lagt frem har vi ikke kunnet bli enige om, eller funnet plass til, en lavere spritskatt, sier Reinfeldt til svenske medier.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK