NRK Meny
Normal

Billigere sprit på sikt i Sverige

Det er intern uenighet i den svenske regjeringen om alkoholavgiftene skal økes eller ei. Statsminister Fredrik Reinfeldt mener avgiftene skal senkes.

Vinflasker
Foto: Rainer Prang / NRK

Onsdag denne uken meldte den svenske regeringen at de ikke kommer til å senke skatten på alkohol. 

Folkehelseminister Maria Larsson (KD) mener det er uaktuelt å senke avgiftene, og hun sier den storstilte smuglingen som pågår skal stoppes med mer kontroll ved grensene mot Europa, og mot restauranter der ulovlig importert og innsmuglet sprit selges.

 

Fredrik Reinfeldt
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX

Vil ha ned avgiftene

Men selv om Kristelig Demokratenes folkehelseminister ikke vil røre avgiftene, er statsminister Fredrik Reinfeldt (Moderaterna) av en helt annen oppfatning, og han ser ikke bort i fra at avgiftene på sikt kan komme til å bli redusert.

- Vi moderater har i flere år hevdet at de høye spritskattene vil lede til alkoholturisme og kunne medføre store sosiale problemer, sier han.

Reinfeldt mener avgiftspolitikken  har vist seg i praksis ikke å fungere, og at alkoholturismen blomstrer i beste velgående, med  svensker som har opprettet egne "garasjeutsalg" for vin, sprit og øl, skriver nettstedet Drugnews.

 Reinfeldt sier også at Moderaterna ventet på et utspill om lavere avgifter fra eks-statsminsiter Göran Perssons regjering, men det kom aldri.

- I budsjettforslaget  vi denne gangen har lagt frem har vi ikke kunnet bli enige om, eller funnet plass til, en lavere spritskatt, sier Reinfeldt til svenske medier.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Økt bemanning ved passkontoret

    Politiet øker bemanningen ved passkontoret i Råde for å få bukt med køen. Driftsenhetsleder for Felles forvaltningsenhet i Østfold-politiet, Heidi Vinsrud, sier til Sarpsborg Arbeiderblad at en medarbeider allerede er på plass og ytterligere tre til kommer i begynnelsen av mars. Men det vil fortsatt ta noe tid før det blir lagt ut flere ledige timer til å bestille pass.

  • Åtteåring funnet i god behold

    Den åtte år gamle jenta som torsdag kveld ble meldt savnet i Halden i Østfold, er funnet i god behold. Jenta sov hos en venninne, melder politiet.