NRK Meny
Normal

Betaler kunstbot

Nasjonale Festningsverk betaler kunstboten på 25 000 kroner til Halden kommune etter "Border Art"-utstillingen i fjor sommer.

Border Art, Fredriksten festning i Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

- Jeg håper pengene går til et godt formål, sier sjefen for Nasjonale Festningsverk, Kristen Grieg Bjerke, i en kommentar til Halden Arbeiderblad.

Halden kommunes utvalg for plan, miljø og landbruk satte tidligere i uka ned boten fra 195 000 til 25 000 kroner.

Tvangsmulkten kom som en følge av at uønsket kunst ikke ble fjernet fra festningen, slik kommunen krevde.

Border Art
Foto: Rainer Prang / NRK

Skapte irritasjon

Kunstutstillingen "Border Art" på Fredriksten festning skapte store diskusjoner i Halden.

Utstillingen ble åpnet 17. juni og meningen var at svenske og norske kunstnere skulle vise verker innen installasjonskunst fram til 30.august.

Det var særlig de to bannerne "Farewell" og "Welcome", som hver for seg dekket et stort areale av to festningsmurer, som vakte forargelse.

Bannerne hang på murene som vender mot bysentrum, og kommunen mente det skulle ha vært søkt om å få henge dem opp.

I tillegg var det en "hoppbakke", montert ved klokketårnet på toppen av festningen, som irriterte mange.

Vil se fremover

- Hvis dette er politikernes mening, så betaler vi. Jeg har allerede instruert folkene her at boten skal betales, sier Grieg Bjerke til Halden Arbeiderblad.

Nasjonale Festningsverk forvalter Fredriksten festning, og er kommunens samarbeidspartner i arbeidet med ny reguleringsplan for deler av festningen.

- Det er greit å få denne saken ut av verden. Vi har mye viktigere ting foran oss, og det er viktig at aktørene har en god holdning. Poenget er at vi i full åpenhet diskuterer bruken av festningen. Da er det viktig at klimaet som har preget kunstsaken ikke videreføres, sier Kristen Grieg Bjerke.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: