NRK Meny
Normal

Besøksrekord på Linnekleppen

Branntårnet på Linnekleppen er mer besøkt enn noen gang. Det mener brannvakt Kristoffer Høidal.

Kristoffer Høidal / Linnekleppen

Kristoffer Høidal var på jobb i tårnet i seks uker i sommer. Han har aldri opplevd så mange besøkende som i år.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Linnekleppen er Nord-Europas eneste bemannede branntårn. Det ligger i grensetraktene mellom Rakkestad og Marker. Tårnet rager 325 meter over havet, og det sies at man kan se helt til Gaustatoppen i Telemark på klarværsdager.

Fra første juni til første september sitter en brannvakt i tårnet og speider etter brann. I år har tårnet vært bemannet hver helg.

– Det er litt for å holde publikumsinteressen oppe. Det er viktig at folk på tur får møte brannvakta uten at det har vært brannfare, sier han.

Oppdaget husbrann

Høidal sier det var litt action i tårnet helt i starten av sommeren.

– Første helgen jeg var der var det skikkelig action. Da skjedde alt som skjedde i sommer på én helg. Etter det har det vært en mer normal sommer med byger og ikke den helt store skogbrannfaren.

Høidal sier han oppdaget fem branner i løpet av ukene han satt i tårnet.

– Den ene brannen jeg oppdaget var et hus som hadde tatt fyr etter et lynnedslag i Hærland. Der var det folk ganske rett etterpå. Men man ser mye. Er det en husbrann eller bilbrann, ser jeg den også, sier han.

Hva ser man etter?

– Man må se etter fargenyanser. Skogbrannrøyk er ofte hvit røyk som pulserer opp. Men man kan bli lurt. Jeg husker jeg sendte brannvesenet på bilcross i Aremark en gang. Støvet som kom fra bilcrossen trodde jeg var skogbrannrøyk. Men når man har sett noen skogbranner, ser man fort forskjell på det og andre typer branner. Kalking av fiskevann kan for eksempel likne litt, forklarer han og humrer.

Linnekleppen

Tårnet er et av de høyeste punktene i Østfold.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Må sende brannvesenet i riktig retning

Når Høidal oppdager brann, er det full konsentrasjon oppe i tårnet.

– Da blir det mange samtaler med alarmsentralen på telefon og radiosamband. Det blir gjerne sendt opp skogbrannfly som jeg snakker med på radioen. I tillegg blir det ofte en del telefoner fra media. Så det er mye å administrere på en gang.

– Jobben min blir å peile ut kursen for hvor det kommer fra. Det blir litt antagelser for hvor det er. Man må ha noen referansepunkter. For eksempel kan det være et kirketårn eller Glomma. Man må gjette litt, men det er viktig å sende ut brannvesenet fort.

Publikumstallene har eksplodert

Høidal sier det er umulig å bli ensom i tårnet på sommeren.

– Gjennom hele dagen kommer det publikummere jevnt og trutt. De vil gjerne se på utsikten, tar seg en trimtur eller bare vil opp å hilse på brannvakta.

Linnekleppen er et av fylkets mest besøkte utsiktspunkt, og Høidal har inntrykk av at det er mer besøkt enn noen gang.

– Det var tredje sommeren på rad jeg var der. Jeg synes publikumstallene bare har eksplodert. Selv om det regner, er grått og er tåke, bruker folk Linnekleppen. Det er et ekstremt populært turmål i Østfold som vi både må fremheve og være stolte av, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.