NRK Meny
Normal

Beslagsuksess på nytt tollsted

Tollerne på Ørje har gjort flere store narkotikabeslag de siste tre månedene enn i løpet av hele fjoråret.

– Siden vi flyttet inn her 21. juni har vi hatt tre veldig gode og store narkobeslag. Vi håper og tror at det er dette som blir trenden videre, sier kontorsjef Gro Lene Gundelsby ved Ørje tollsted til NRK.

De tre beslagene i sommer var på drøyt to kilo marihuana, 10,7 kilo hasj og 2,1 kilo metamfetamin. I tillegg har det blitt gjort enda ett stort narkotikabeslag på Ørje, men fordi politiet er inne i en tidlig fase av etterforskningen ønsker ikke Gundelsby å gå i detalj på dette.

Gro Lene Gundelsby

Kontorsjef Gro Lene Gundelsby ved Ørje tollsted.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Til sammenlikning ble det i løpet av hele 2012 gjort to narkotikabeslag ved tollstasjonen som ifølge kontorsjefen faller inn under samme kategori.

Spesialdo skal avsløre smuglerne

Kontorsjefen viser oss stolt rundt i Tollvesenets nye lokaler på Ørje tollsted i Marker.

Den romslige kontrollhallen inneholder det meste av utstyr som skal til for å avdekke storstilt smuglervirksomhet over svenskegrensa.

– Det som mangler her nå er en palleskanner som vi kan røntgenscanne kofferter med. Ellers er det litt småtteri, men hallen er i drift. Vi kan fint ta inn store kjøretøy her, og sjekke dem, sier Gundelsby.

En av nyvinningene er et spesialtoalett som brukes for å oppdage om noen har svelget narkotikaampuller i forsøket på å smugle stoffet inn i landet.

– Da går de på do i ett rom, og så går avføringen gjennom et rør inn til en tank i rommet ved siden av. Den blir automatisk vasket, og hvis noe blir liggende igjen så kommer det ut i en kurv, sier Gundelsby.

Tidligere måtte denne jobben gjøres manuelt, og kontorsjefen tror tollerne setter pris på å slippe den jobben.

– Da hadde vi bare en rist i doen, og så måtte det plukkes opp og puttes i vasken. Det hadde ikke vært godkjent når det gjelder HMS i dag, i alle fall, sier Gundelsby lattermildt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Metamfetamin-beslag i Ørje

I sommer fant tollerne på Ørje 2,1 kilo metamfetamin i en varebil full av byggevarer.

Foto: Tollvesenet

– En helt annen verden

Den nye kontrollhallen ble altså tatt i bruk for knappe tre måneder siden, og kontrasten til de gamle fasilitetene er store.

– Vi hadde bare en liten garasje. Der kunne vi få inn mindre varebiler, men det var det maksimale. Dette er jo en helt annen verden, vi har blant annet fått en truck og kan losse bilene selv. Tidligere har vi bare stått der og sett litt hjelpeløse ut med lommelyktene våre, sier Gundelsby.

Nestleder Ketil Karlsen i Østfold tollerforening jobber til daglig i ekspedisjonen på Ørje tollsted. Han har vært de ansattes representant i arbeidet med å utforme den nye kontrollhallen.

– Det viktigste har vært å få til et anlegg som er funksjonelt, og som gjør at det er mulig å få til en effektiv og grundig kontroll med de ressursene som er her på grensa, sier Karlsen.

Og fagforeningsmannen er godt fornøyd med resultatet.

– Det kan jo ikke sammenliknes. Det har blitt mange ganger bedre. Her er det lyse og oversiktlige områder. Vi har en stor fin hall med veldig mange verktøyer. Hele flyten på områdene, fasilitetene, alt er tilpasset tjenestemennenes ønsker.

Politiet forventer å få mer og gjøre

Frank Magne Sletten, lensmann Marker og Rømskog

Lensmann Frank Magne Sletten i Marker og Rømskog.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Tollvesenet samarbeider tett med politiet for å avdekke smuglervirksomheten over grenseovergangene.

Lensmann Frank Magne Sletten i Marker og Rømskog ser også lyst på at tollerne på Ørje har fått bedre arbeidsforhold.

– For oss i politiet er det forventninger om at det skal avdekkes flere straffbare forhold. Det at de har fått bedre fasiliteter fører til at de kanskje kan gjøre en bedre jobb der og da, og en bedre kontroll av hvert enkelt kjøretøy, sier han.

De forventningene deler Sletten med kontorsjefen på Ørje tollsted.

– Når vi blir bedre kjent med alt det nye utstyret vi har fått og skaffer oss god kompetanse og erfaring på det, så tror vi at vi skal bli bedre på å ta de store beslagene. Både kurerer og narkotikabeslag som er godt preparert i bilene, sier Gro Lene Gundelsby.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ulykken er på Rolvsøyveien

    Frontkollisjonen på Rolvsøy har skjedd på Rolvsøyveien, melder politiet. To personer er lettere skadet. Tre biler er involvert i ulykken. Det er omkjøring om Dikeveien og lange køer i området.

  • Front mot front på Rolvsøy

    To personer er lettere skadet etter en front mot front ulykke i Dikeveien på Rolvsøy i Fredrikstad. Det er trafikale problemer på stedet, melder politiet.