Beslagla felger for ti millioner

Tollvesenet i Fredrikstad har beslaglagt 5000 bilfelger og 25.000 sentermerker i Borg Havn.

Beslag av felger

Tollvesenet i Fredrikstad har beslaglagt 5000 bilfelger som de mistenker har blitt ulovlig importert.

Foto: Kristian Langenes / NRK

Beslaget er det andre store beslaget av piratkopierte varer tollvesenet har gjort i år. Tidligere har det blitt gjort beslag på 26.000 shampo- og balsamflasker.

Tollvesenet mener felgene er piratkopier som skulle forestille originale felger fra kjente bilprodusenter.

– Alle varer som kommer til Norge må deklareres til tollvesenet, og i dette tilfellet valgte vi å se på varene fysisk. Det er senterlogoene som gjorde at vi fattet mistanke om at det her var snakk om brudd på rettighetene til rettighetshaverne, sier avdelingssjef ved Tollregion Øst-Norge, Hanne Berit Solgaard Andersen.

Piratkopier med andre ord?

– Det er én av tingene dette kan handle om, ja. Det kan blant annet være forvekslingsfare og brudd på åndsverksloven. Noen av disse felgene kan også være tillatt importert, men det må avklares i forhold til rettighetshaverne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hanne Berit Solgaard Andersen

Avdelingssjef ved Tollregion Øst-Norge, Hanne Berit Solgaard Andersen viser frem felgene som har blitt beslaglagt.

Foto: Kristian Langenes / NRK

Importøren legger seg flat

Totalt dreier det seg om 5000 felger og 25.000 merker med emblemer fra 28 forskjellige bilprodusenter. Varene skal ha en verdi på mellom ti og tolv millioner kroner.

Det har kommet tre rettslige kjennelser, mens tre av produsentene ikke har respondert på tollvesenets henvendelse. Resten har inngått et forlik med importøren av felgene - Sarpsborgselskapet Pure Wheels.

Daglig leder i selskapet, Jan Holstad sier at de legger seg flate etter beslaget.

– Når det gjelder billogoene så legger vi oss helt flate for rettens pålegg. Vi var klar over dette når vi bestilte, og vi har ingen unnskyldning for det. Alle disse produktene er borte fra våre hyller og vil heller ikke bli tatt inn igjen, sier han til NRK.no.

– Når det gjelder felgene, så har vi et annet syn enn rettighetshaverne på bilimportørsiden. Vi mener at det er en del avvik mellom originaldesignet og vår design, og vi ønsker en diskusjon med dem rundt dette.

Bilprodusentene vurderer millionkrav

Daglig leder i Pure Wheels Jan Holstad

Daglig leder i Pure Wheels, Jan Holstad sier at han legger seg flat etter beslaget, men ønsker en diskusjon med rettighetshaverne rundt reglene.

Foto: Kristian Langenes / NRK

Advokat Åsmund Pettersen Øvsthus i firmaet Schjødt, som representerer Volvo, Mercedes, BMW og Audi, sier at hans klienter nå vurderer å kreve erstatning i millionklassen.

– Her ligger det felger og produkter til en anslått verdi på mellom ti og tolv millioner kroner. Vi vurderer å kreve millionbeløp av importøren. Det er jo ikke første gang importøren gjør dette, sier han til DN.no.

Jan Holstad i Pure Wheels ønsker nå en samtalepartner for norske felgimportører for å unngå at lignende skal skje igjen.

– Vi må ha en instans som vi kan kontakte når vi finner et interessant design, og sjekke om designet strider mot rettighetshavernes ønsker. Dette er et problem for alle importører og ikke bare oss, sier han til NRK.

Bilprodusentmerker

25.000 sentermerker med emblemer fra 28 forskjellige bilprodusenter har også blitt beslaglagt.

Foto: Kristian Langenes / NRK