NRK Meny
Normal

«Kjøkken» var tidenes nest største khatbeslag

To nederlendere ble stanset av tollerne på Svinesund med store mengder khat i morges.

Khatbeslag på Svinesund

Føreren av lastebilen forklarte at han hadde med seg et kjøkken og flere tomme esker.

Foto: Tollvesenet

De to nederlandske smuglerne på 34 og 28 år hadde med seg 460 kilo khat da de kom over grensa på Svinesund onsdag morgen.

Da de ble stanset på grensa forklarte de at den lille lastebilen deres var lastet med et kjøkken og en del tomme esker.

– Føreren hadde også med seg papirer på at han fraktet et kjøkken. Men da vi åpnet lasterommet var det kun khaten så lå der, sier kontorsjef Wenche Fredriksen ved Svinesund tollstasjon.

Rekordår i fjor

Khatbeslag på Svinesund

Det ble funnet totalt 460 kilo khat bak i den nederlandskregistrerte lastebilen i morges.

Foto: Tollvesenet

Beslaget på 460 kilo er det nest største enkeltbeslaget av khat noensinne i Norge.

– Disse personene har ikke fortalt noe om hvor de var på vei, eller om hendelsesforløpet ellers. Begge personene er overlevert til politiet, sier Fredriksen.

Det foreløpig største beslaget ble gjort på Svinesund 27. desember i fjor.

Da avdekket tollerne 524 kilo khat i en svenskregistrert varebil. Føreren i 40-årene stakk av fra tollkontrollen da han ble oppdaget, men ble funnet av politihunder etter kort tid.

Også i oktober i fjor tok tollerne over et halvt tonn khat. Da ble narkotikaen funnet i to forskjellige biler, som var registrert på samme eier.

Bilene kom over grensa torsdag 24. oktober. Den ene ble funnet senere samme kveld, mens den andre ble funnet tirsdag 29. oktober.

Tollvesenet hadde i fjor et rekordår for khatbeslag. Totalt ble 13,5 tonn av den narkotiske planten beslaglagt i fjor.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Pris til byfergene i Fredrikstad

    Byfergene ved Fredrikstad kommune har fått årets Plankebærerpris. Det ble klart i dag. Kommunen får prisen for å ha tilrettelagt for gratis ferger. 1,3 millioner reisende tok gratis byferge i Fredrikstad i løpet av fjoråret.

    Fotballferge
    Foto: Fredrikstad kommune
  • Risikerer 25 års fengsel

    Østfold-kvinnen som onsdag ble fengslet for å ha forsøkt å smugle 3,7 kilo heroin ut av Uganda, kan få 10 til 25 års fengsel dersom hun blir dømt. Det melder Aftenposten. Den norske ambassaden i Uganda har kommet i kontakt med kvinnen, og kvinnen har fått tildelt en advokat. Politiet har analysert stoffet de fant i kofferten til kvinnen, og har konkludert med at det er snakk om heroin.