NRK Meny

«Kjøkken» var tidenes nest største khatbeslag

To nederlendere ble stanset av tollerne på Svinesund med store mengder khat i morges.

Khatbeslag på Svinesund

Føreren av lastebilen forklarte at han hadde med seg et kjøkken og flere tomme esker.

Foto: Tollvesenet

Artikkelen er flere år gammel.

De to nederlandske smuglerne på 34 og 28 år hadde med seg 460 kilo khat da de kom over grensa på Svinesund onsdag morgen.

Da de ble stanset på grensa forklarte de at den lille lastebilen deres var lastet med et kjøkken og en del tomme esker.

– Føreren hadde også med seg papirer på at han fraktet et kjøkken. Men da vi åpnet lasterommet var det kun khaten så lå der, sier kontorsjef Wenche Fredriksen ved Svinesund tollstasjon.

Rekordår i fjor

Khatbeslag på Svinesund

Det ble funnet totalt 460 kilo khat bak i den nederlandskregistrerte lastebilen i morges.

Foto: Tollvesenet

Beslaget på 460 kilo er det nest største enkeltbeslaget av khat noensinne i Norge.

– Disse personene har ikke fortalt noe om hvor de var på vei, eller om hendelsesforløpet ellers. Begge personene er overlevert til politiet, sier Fredriksen.

Det foreløpig største beslaget ble gjort på Svinesund 27. desember i fjor.

Da avdekket tollerne 524 kilo khat i en svenskregistrert varebil. Føreren i 40-årene stakk av fra tollkontrollen da han ble oppdaget, men ble funnet av politihunder etter kort tid.

Også i oktober i fjor tok tollerne over et halvt tonn khat. Da ble narkotikaen funnet i to forskjellige biler, som var registrert på samme eier.

Bilene kom over grensa torsdag 24. oktober. Den ene ble funnet senere samme kveld, mens den andre ble funnet tirsdag 29. oktober.

Tollvesenet hadde i fjor et rekordår for khatbeslag. Totalt ble 13,5 tonn av den narkotiske planten beslaglagt i fjor.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bekymret for sykepleiermangel

    Leder for Sykepleierforbundet i Østfold, Karen Brasetvik, er alvorlig bekymret for hvilke konsekvenser sykepleiermangelen i fylkets pleie- og omsorgstjeneste har for pasienter, pårørende og ansatte. Det skriver Brasetvik i en kronikk. Onsdag kunne NRK fortelle om mangel på sykepleiere i hele landet i sommer. Sykepleiermangelen kan løses med handling fra både lokale arbeidsgivere og myndighetene, sier Brasetvik.

  • Skal fjerne TT-kort

    Ventelistene for å få tilskudd til drosje for funksjonshemmede, såkalte TT-kort, skal fjernes. I dag står knapt 400 personer, som innfrir kravene til å få støtte, på venteliste. Fylkestinget har nå vedtatt å sette av 1,5 millioner kroner fra og med neste år for å løse dette. Det forteller nestleder i samferdselskomiteen, Cecilie Agnalt.