NRK Meny
Normal

Grensehandel med khat på kjøpet

Tollere på Svinesund beslagla på torsdag 42 kilo av det narkotiske stoffet tørket khat. Det er et større enkeltbeslag enn det ble tatt i hele fjor på grenseovergangen i Østfold.

42 kilo tørket khat beslaglagt på Svinesund.
Foto: Tollvesenet

Det var på ettermiddagen torsdag 18. januar at en tollpatrulje fattet mistanke til en svenskregistrert personbil som kom inn i Norge over den gamle Svinesundsbrua.

Sjåføren, en 26 år gammel mann, sa ifølge tollvesenet at han hadde vært i Sverige og handlet litt.

Tollerne åpnet bagasjerommet og fant flere sekker som mannen hevdet inneholdt frukttobakk, noe som er vanlig å benytte i vannpiper.

Men det ble slått fast at innholdet var 42 kilo tørket khat. Dette er et narkotisk stoff som er sterkere enn khat i fersk form

Mannen ble satt fri etter tollkontrollen, men kan vente seg et oppgjør med rettsvesenet.

Ifølge tollsjef Wenche Fredriksen er dette et større beslag enn det som ble tatt i alt av khat på Svinesund i hele fjor, skriver Strømstads Tidning. I 2017 ble det bare beslaglagt 32 kilo tørket khat på denne grenseovergangen.

Mer tørket khat etter forbud

Etter at det ble tatt 13,5 tonn khat i rekordåret 2013, har beslaget av den narkotiske planten gått kraftig ned hvert år.

Mye av grunnen er at khat ble gjort ulovlig i land som Nederland og England, noe som førte til at det tok lengre tid å få plantene fra Afrika til Norge på veien.

Det ble dermed lite attraktivt å ta khaten inn over Svinesund.

Sommeren 2016 fant tollerne på Gardermoen 225 kilo tørket khat i det største enkeltbeslaget av khat på flyplassen noensinne.

Men Tolletatens ferske tall fra 2017 viser at mengden er på vei opp igjen etter tre år med kraftig nedgang. Det bekymrer seksjonssjef Wenche Fredriksen ved Svinesund tollstasjon.

– Vi beslaglegger ikke fersk khat på Svinesund lenger, men det kommer stadig partier med tørket khat. Det er et narkotisk stoff som er forbudt å innføre til Norge og noe vi bruker store ressurser på å avdekke, sier hun

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på sen utrykning

    Driftssjef ved kjøpesenteret Stopp i Sarpsborg, klager til politiet på lang ventetid ved en kritisk situasjon fredag, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. En kvinne gikk rundt på senteret med en pistol og siktet på folk. Det viste seg å være en softgun, men mange ble skremt. Det tok én time fra de varslet, til politiet kom til stedet.

  • Pågrepet på brannsted

    En mann ble pågrepet av politiet ved bygården som brant på Mysen i natt, skriver Smaalenenes Avis. Åtte personer som bodde i gården, måtte evakueres, men ingen ble alvorlig skadd.
    Politiet skal undersøke om mannen har noe med brannen å gjøre, men ønsker ikke å gi flere opplysninger før senere i formiddag.