Beregn litt ekstra tid fredag morgen!

Fredag morgen kan trafikanter, spesielt i indre deler av Østfold, våkne til utfordrende kjøreforhold. Meteorologene venter 20 mm nedbør som snø, sludd eller regn i natt.

Snøkaos

Meteorologene venter 20 millimeter nedbør i løpet av natten. Det kan komme som snø, sludd eller regn.

Foto: Bjørnar Brechan / NRK

Torsdag morgen våknet østfoldingene til stedvis glatte veier. Temperaturen har sunket i løpet av natten, mange steder ligger temperaturen ned mot rundt 0 grader.

– Det blir stort sett den samme temperaturen utover dagen. Der det har ligget litt vann, kan det være glatt, sa statsmeteorolog Bente Wahl på NRK Østfolds morgensending.

Wahl kunne fortelle om større utfordringer det neste døgnet.

Snø, sludd eller regn ...

Bente Wahl

Statsmeteorolog Bente Wahl advarer om risiko for noe kaotiske forhold fredag morgen.

Foto: Jan-Inge Hansen / met.no

– Vi venter ganske mye nedbør fra midnatt og fram til klokken tolv i morgen. Det kan fort komme mellom 10 og 20 millimeter. Da er det store spørsmålet: Blir det regn, snø eller sludd? 20 mm snø kan bety kaotiske forhold. Det ser ut som store deler av Østfold får det meste som regn. I indre deler av fylket vil det kunne starte som snø og sludd, men sannsynligvis vil det gå over til regn utpå morgenen eller formiddagen. Vi venter at temperaturen kan stige ganske raskt, sier Wahl.

Hun advarer om at det er en ganske hårfin grense, når temperaturene starter sånn rundt 0 grader.

– Helt sikker er jeg ikke, men jeg tror at de fleste steder i Østfold går det over til regn. Det kan vi kanskje være glad for, for dette blir jo midt i rushtiden, sier Wahl.

Risiko for glatte veier

– Det kan bli glatte veier i morgen tidlig også, da?

– Ja det kan det også. Det kan være 0 grader på bakken og litt varmere i høyden. Det betyr at det kan være glatt på bakken i morgen. Ufyselig blir det i alle fall: Det blir litt vind, samtidig med ganske kraftig nedbør. Kommer det som sludd, kan det bli ganske heftig, mener Wahl.

Utpå formiddagen blir det annerledes: Wahl forventer at mye har passert Østfold ved ti – ellevetiden på formiddagen. Etter det kan det bli ganske fint.

– Da ser det ut til at det skal klarne ganske fort opp bak denne nedbørfronten. Utover ettermiddagen i morgen kan det blir sol fra skyfri himmel, sier meteorologen.

Lørdag kan det bli ganske kraftig vind her, noe som skyldes et kraftig lavtrykk på Vestlandet. Søndag ser det ut som østfoldingene slipper unna nedbør. Da kan det kanskje bli sol igjen også.