Hopp til innhold

Beredskapen ved vannverkene skal sjekkes

I disse dager skal beredskapen ved 400 vannverk i Norge kontrolleres.

Frevar KF

Frevar KF i Fredrikstad er ett av anleggene som myndighetene skal besøke under tilsynsprosjektet.

Foto: Frevar KF

Det er Helse- og omsorgsdepartementet og Mattilsynet som har bestilt et nasjonalt tilsynsprosjekt med vannverkene. Tilsynet har vært planlagt siden 2015, og sluttrapporten skal være klar i 2017.

Arne Espeland

Arne Espeland i Mattilsynet er prosjektleder for tilsynet. Han sier at folk i Norge tar det for gitt at vannet kommer frem til husholdningen.

Foto: Privat

Prosjektleder Arne Espeland, sier at beredskap har vært kontrollert før, men ikke i like stort omfang som nå.

– Vi har aldri hatt så spisset fokus på akkurat beredskap som i dette prosjektet, sier han.

Må være forberedt på uønskede hendelser

Det siste store tilsynsprosjektet for vannverk var i 2012. Da var fokuset på ledningsnettet. Mattilsynet førte da tilsyn med hvordan vannverkseiere sikrer at de har et ledningsnett som leverer trygt drikkevann til mottakere, og at vannkvaliteten er god. På 397 vannverk, 81 prosent av dem som ble kontrollert, ble det funnet avvik fra regelverket.

Espeland sier at det er viktig å kontrollere beredskapen hos vannverkene.

– Vann er en viktig del av infrastrukturen i samfunnet. I Norge glemmer vi fort hva som skjer ved bortfall av vann, fordi vi tar det så veldig selvsagt. Sett fra mitt ståsted som prosjektleder, er det kjempeviktig å sjekke at vannverkene har tenkt gjennom risiko og sårbarhet.

Trond-Reidar Bukholm

Trond-Reidar Bukholm, Fagrådgiver for drikkevann i Mattilsynet, region Stor-Oslo, sier det er svært viktig at vannverkene blir sjekket slik at vannet kommer frem, og at det er trygt å drikke.

Foto: Privat

Fagrådgiver for drikkevann i Mattilsynet, region Stor-Oslo, Trond-Reidar Bukholm, sier det er mange ulike scenarioer som vannverkene bør ha en plan for.

– Det kan være det skjer en forurensning i et nedbørsfelt, at det skjer en svikt i et behandlingsanlegg, at for eksempel strømforsyningen faller bort. Har de da alternativer, for eksempel et dieselaggregat som kan forsyne vannverket med strøm? Vi ser også på systemene for adgangskontroll, forklarer han.

Regner med avvik ved datasystemer

I Østfold skal 17 vannverk kontrolleres. Bukholm poengterer viktigheten av å ha et slikt tilsyn.

– Mange tenker at det bare er å skru på krana, så kommer det vann. Det er mange prosesser som ligger i forkant av dette. Drikkevannet brukes også til sanitærvann, nedskylling i do, til dusjing, til oppvask. Det brukes til brannvann ute i kommunene, så det at vannforsyningen ute til kommunene er tilstrekkelig og trygt, er veldig viktig.

Dere skal kontrollere mange vannverk, hva tror du at dere vil finne?

– Datasystemer er et område vi ikke har hatt så mye fokus på tidligere. Der tenker vi at det blir noe å finne. Det blir kanskje det mest spennende punktet, siden det er et område vi har hatt lite fokus på før, sier han.

Positiv til kontroll

Daglig leder i vannverket Frevar KF i Fredrikstad, Fredrik Hellström, synes det er bra at Mattilsynet kommer på besøk for å kontrollere.

– Det er veldig bra. Det er viktig med kontroller. Vi blir jevnlig kontrollert, og har god dialog med myndighetene, sier han.